Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този суперплод почти не съдържа захар и предпазва сърцето

10 февруари 2023, 18:22 часа

Фурмите често се асоциират с десерт заради тяхната естествена сладост. Но този питателен плод може да предложи някои доста впечатляващи ползи за здравето. 
Фурмите могат да защитят здравето ви и има защо да включите този суперплод в ястия, закуски, напитки и лакомства.

Ползи за храненето на фурмите

Вкусна закуска, на която можете да се насладите самостоятелно или с ядково масло, фурмите предлагат следните ползи за здравето:

- богати са на хранителни вещества;
- имат различни антиоксиданти;
- естествено сладки са и не съдържат добавена захар;
- подпомагат здравето на храносмилателната система;
- предпазват сърцето и здравето и регулират кръвната захар;
- предлагат защита на мозъка;
- помагат за облекчаване на естественото раждане.

Фурмите са богати на хранителни вещества

Три фурми осигуряват около 200 калории, 54 грама въглехидрати с около 5 грама фибри, един грам протеини и никакви мазнини. Тази порция набавя и по-малки количества от широкия спектър хранителни вещества, включително витамини от група В, витамин К, калций, желязо, магнезий, калий, цинк и манган. С други думи, фурмите не са просто захарни бомби или празни калории.

Фурмите съдържат разнообразни антиоксиданти

В допълнение към съдържанието на витамини и минерали фурмите са богати на антиоксиданти, които предпазват здравето. Те са източник на естествени антиоксиданти, които могат да се използват за справяне със заболявания, свързани с оксидативния стрес.

8 доказани ползи за здравето от фурмите

Фурмите са естествено сладки и не съдържат добавена захар

Много хора мислят, че фурмите са сушени плодове, но те всъщност са пресни плодове, тъй като не им се отстранява водата. И тъй като фурмите са цели, непреработени плодове, съдържанието на захар в тях е естествено. С други думи, ако един енергиен бар е подсладен само с фурми, на етикета може да се посочи нула грама добавена захар. Това е от ключово значение, защото добавената захар е видът, който трябва да ограничим поради връзката ѝ с повишения риск от сърдечни заболявания и затлъстяване.

Ако използвате фурми за подслаждане на ястие или рецепта, предимството е, че не сте изразходвали част от дневния си бюджет за добавена захар, за разлика от подсладители като тръстиковата захар.

Фурмите подпомагат храносмилателната система

Три фурми осигуряват около 18% от дневната норма за фибри, които подпомагат доброто функциониране на храносмилателната система. 

Ако някога сте имали запек, знаете как той може да се отрази на енергийното ви ниво и на цялостния ви комфорт. Фурмите могат да бъдат прост начин да раздвижите нещата.

Фурмите предпазват здравето на сърцето и регулират кръвната захар

Проучване от 2020 г. тества консумацията на фурми както върху мазнините в кръвта, така и върху гликемичния индекс. 
Сто мъже и жени с диабет тип 2 са разпределени на случаен принцип да не консумират никакви фурми или да добавят по три фурми дневно в продължение на 16 седмици.

При консумиращите фурми се наблюдава статистически значимо намаляване на общия и лошия холестерол. А HbA1c (показател за контрола на кръвната захар през предходния дву- до тримесечен период) не се променя при хората, консумирали фурми.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 3 фурми дневно

Проучването показва, че тези плодове потенциално биха могли да имат благоприятен ефект върху липидния профил, особено за намаляване на общия холестерол и повишаване на HDL, поради високото съдържание на полифеноли в тях. (полифенолите са микроелементи, които естествено се срещат в растенията). Освен това проучването показва, че слабата и умерена консумация на фурми не оказва влияние върху нивата на глюкозата поради ниския гликемичен индекс на фурмите.

Резултатите са важни, тъй като регулирането на кръвната захар и здравето на сърцето са тясно свързани. При хората с диабет тип 2 рискът от сърдечно заболяване, включително инфаркт, се увеличава два пъти; сърдечносъдовите заболявания са основната причина за смърт сред хората с диабет тип 2.

Могат да осигурят защита на мозъка

Смята се, че защитните съединения във фурмите помагат и за опазването на мозъка. Според статия, публикувана през 2016 г., фурмите имат обещаващ терапевтичен потенциал срещу болестта на Алцхаймер поради способността им да се борят с възпалението и оксидативния стрес в мозъка.

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Фурмите могат да помогнат за облекчаване на естествения труд

Една допълнителна потенциална полза от фурмите се отнася специално за бременните жени. В статия от 2020 г. е разгледано влиянието на фурмите върху раждането.

Изследователите са направили преглед на публикувани по-рано проучвания и са стигнали до заключението, че консумацията на фурми може да намали продължителността на активната фаза на раждането - етапа, по време на който шийката на матката се разширява. То може също така да подобри резултата на епископа - мярка, която оценява готовността на шийката на матката за раждане. Консумацията на фурми обаче не повлиява продължителността на първия, втория и третия етап на раждането или честотата на цезаровото сечение.

Как да се наслаждаваме на фурмите и да ги добавяме към ястия и закуски

Фурмите служат за естествен подсладител в най-различни рецепти, включително смутита, енергийни топки, овесени ядки, пудинг с чиа или авокадо и печени изделия. 
Можете да включите фурми и в солени ястия. Те придават естествена сладост и баланс на градински салати, готвените зеленчуци като сотирано зеле или печен карфиол и зеленчукови пържени картофи.

Една от любимите целогодишни бързи закуски са пълнените фурми. Пълнят се с масла от ядки и семена, билкови "сирена" на ядкова основа, растителни "сирена" и дори пикантни пълнежи, като маслинова тапенада и безмлечно песто. 

Извод:

Фурмите са суперплод, който осигурява множество ползи за мозъка, храносмилателната система и сърцето. Тези вкусни плодове са антиоксиданти и дори могат да помогнат за облекчаване на естественото раждане. Използвайте ги като подсладител в рецепти като смутита или овесени ядки, или ги яжте направо. Както и да приемате фурмите, вие правите добро на тялото си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес