Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези хранителни масла помагат на кръвоносната система и предпазват от рак

16 март 2023, 18:16 часа

Здравословните свойства на хранителните масла са ги превърнали в една от най-важните съставки на правилно балансираната диета. В ежедневието те се използват главно като добавка към готови храни. Важното е да ги подбираме според нуждите на организма и собствените си предпочитания. Това са маслата, които трябва да изберете, за да си осигурите най-добрите хранителни стойности. Проверете дали вече имате такива у дома!

Защо да включите масла в ежедневната си диета?

Маслата са мазнини, получени от семената на маслодайни растения. Те са един от най-богатите източници на витамин Е, известен като витамина на младостта. Включването им в редовния хранителен режим осигурява на организма необходимата доза ненаситени мастни киселини. Те от своя страна ефективно предпазват от заболявания на кръвоносната система и намаляват риска от рак.

Ленено масло - най-здравословното хранително масло

Смята се за едно от най-здравословните растителни масла, които се предлагат на пазара. То съдържа благоприятно съотношение на омега-3 и омега-6 киселини, което го прави изключително ценен компонент на здравословното и балансирано хранене. Студено пресовано и произведено от висококачествени ленени семена, лененото масло има силен антиоксидантен ефект. Подпомага храносмилането, обмяната на веществата и значително понижава нивата на лошия холестерол в кръвта. 

Само една супена лъжица ленено масло на ден подобрява паметта.
Лененото масло може успешно да се използва в кухнята - то ще допълни много приготвени ястия. То обаче трябва да се консумира само студено и сурово. Не е подходящо за пържене, готвене или нагряване. Когато се подложи на термична обработка, тогава губи голяма част от здравословните си свойства.

Лекар: Ако готвите с масло, задължително направете това, за да не навредите на здравето си

Подхранващо лешниково масло

Съставът му е истинска съкровищница от здравословни съединения. По-голямата част от тях са киселини, включително линолова, линоленова, гадоленова и стероидни киселини. 

Готовото лешниково масло съдържа цели 80% от киселините от групата на омега-9. Списъкът с ценни вещества включва още: витамини А, С, Е, витамини от група В, както и множество аминокиселини и минерали - цинк, фосфор, кобалт, калций, натрий и желязо. 

Традиционно се използва за лечение и профилактика на сърдечносъдови заболявания. Той нормализира кръвното налягане, намалява риска от атеросклероза и концентрацията на лошия холестерол в кръвта. 
Когато се приема редовно, подобрява функционирането на ума. Нерафинираното фъстъчено масло се получава без използване на топлина. То действа най-добре, когато се използва студено. Ако искате да го използвате за готвене, не забравяйте да не превишавате температура от 35-38 °C, защото не понася високите температури.

Кралицата на кухнята - зехтинът

Сред най-здравословните масла не би могъл да липсва зехтинът. Той е намерил широк спектър от приложения в кулинарията и козметичната индустрия. 

Съдържа големи количества олеинова киселина, която намалява риска от астма и помага при алергичен ринит. Благодарение на богатството си на витамини: А, Е, D и К, то е полезно при лечение на атеросклероза и камъни в жлъчката, както и при катар и запек. Прочиства и регулира храносмилателните процеси и предотвратява образуването и разрастването на свободните радикали.

Най-здравословното и ценно масло, т.нар. екстра върджин, се извлича от узрелите плодове в процеса на първо пресоване. То може успешно да се използва както топло, така и студено. Смята се за едно от най-добрите масла за здравословно пържене. Помага за намаляване на чувството за глад, което подпомага загубата на тегло.

Какво се случва, когато използвате повторно маслото за готвене?

Екзотично оризово масло

Извлича се от оризови трици, които представляват обвивката около оризовите зърна.  Характеризира се с деликатен и сладък бадемов послевкус. 

Оризовото масло е богато на съставки, подпомагащи здравето, включително витамин Е, токофероли, лецитин и инозитол. Ако обмисляте да го закупите, струва си да изберете нерафинираната версия.
То има положителен ефект върху функционирането на организма. Използва се предимно в кулинарията, но е намерило своето приложение и като съставка в множество козметични продукти. 

Особено се препоръчва на хора, страдащи от хипертиреоидизъм, поради действието му за понижаване на нивата на TSH. В допълнение към противовъзпалителното си действие, той също така възпрепятства развитието на свободните радикали, спомага за възстановяването на мускулната маса и е съюзник в борбата с акнето.

Най-добрият начин за съхранение на маслата

Основното правило при съхранението на растителни масла е да се гарантира, че те са защитени от светлина. Излагането им на светло за твърде дълго време може да доведе до загуба на ценните им свойства. 
Студено пресованите масла са най-здравословни, но и най-малко трайни. Най-добре е да се съхраняват в тъмни стъклени бутилки. 

Те не са устойчиви на топлина - оптималната температура е около 7 градуса по Целзий. Поради податливостта им на гранясване е най-добре да се използват в рамките на три месеца след отварянето им. Ако искате да удължите срока им на годност, препоръчително е да ги съхранявате в хладилник.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес