Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни могат да увеличат когнитивния спад и риска от инсулт

28 май 2024, 12:14 часа
Реклама

Нови изследвания предполагат възможна връзка между ултрапреработените храни, инсулта и когнитивния спад.

Ултра преработените храни включват чипс и много замразени ястия.

Експертите казват, че следващата стъпка е по-нататъшно изследване, за да се обясни тази връзка по-задълбочено и да се определи кои храни създават най-голям риск.

Ето как ултрапреработената храна може да увеличи риска от депресия

Ново изследване, публикувано в списание Neurology, съобщава за връзка между редовното ядене на ултрапреработени храни и риска от когнитивен спад, както и от инсулт.

Проучването се основава на данни от две кохорти, 14 175 в група с когнитивен спад и 20 243 в група с инсулт. Всички участници в проучването са били на 45 или повече години.

След като изследователите са определили ролята, която трябва да играят други фактори като възраст и кръвно налягане, те съобщават, че увеличението с 10% в количеството ултрапреработени храни, докладвано от участниците, може да бъде свързано с 16% по-висок риск от когнитивно увреждане.

Що се отнася до инсулт, тези, които ядат повече ултрапреработени храни, са имали 8% по-висок риск от инсулт. Този риск намалява с 9% за тези, които приемат повече непреработени или минимално преработени храни. Някои примери за минимално преработени храни включват плодове и боб.

Силно преработените храни увеличават раковите заболявания

Въпреки че здравословната диета е важна за поддържането на здравето на мозъка сред по-възрастните хора, най-важните диетични избори за вашия мозък остават неясни.

Ултра преработени храни и когнитивен спад, инсулт

Проучването използва множество оценки на паметта и някои участници бяха част от домашно интервю. Тези, които сами са съобщили, че имат деменция, както и участниците, които са имали симптоми на деменция или депресия или са имали опит с наранявания на главата, са били изключени.

В хода на 11-годишното проследяване на проучването са докладвани 1108 инсулта и 768 случая на когнитивно увреждане.

При оценката на консумацията на храна на участниците, изследователите са използвали въпросник за храна. Беше изчислен и резултат, който свързва хранителните навици на участниците с редица диети, фокусирани върху инсулт и неврологични функции. Те включват средиземноморската диета, диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH) и интервенцията Mediterranean-DASH за невродегенеративно забавяне.

В заключение, ако водите здравословен за мозъка начин на живот, това ще помогне на сърцето ви, ще помогне на много аспекти на вашето здраве.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес