Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тегло срещу мазнини: Разликата и защо е важна

06 юни 2024, 05:55 часа
Реклама

Загубата на тегло се отнася до общо намаляване на телесното тегло. Докато загубата на мазнини се отнася до загуба на тегло, която се дължи конкретно на загуба на мастна тъкан.

Още: Лекар разкри защо намаляването на мазнините в диетата е вредно

Лесен начин да определите колко мазнини сте изгубили, е като измерите колко сантиметра сте загубили от талията и бедрата си. Обърнете внимание и на промените в начина, по който дрехите ви прилягат на талията. Трудно е обаче да се разбере дали отслабвате от мазнини или от мускули. В тази статия обясняваме, защо загубата на мазнини е по-важна и ви даваме някои съвети за намаляване на мазнините и поддържане на мускулите.

Съсредоточете се върху загубата на излишните телесни мазнини

Много програми за отслабване имат претенциите, че ви помагат да отслабнете бързо и лесно. Важно е обаче да се разбере, че значителна част от това тегло може да включва загуба на вода и мускули. Загубата на мускули може да бъде пагубна, тъй като мускулите са много важен елемент от общото ви състояние.

Мускулите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, поддържат нивата на мазнини като триглицериди, холестерол и контролират възпаленията. Поддържането на мускулна маса може също така да намали риска от свързана с възрастта загуба на мускулна маса.

Освен това, колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте в покой. Това е основната причина, поради която мъжете обикновено имат по-високи нужди от калории, отколкото жените.

Консумирайте повече протеини

Протеинът е важно хранително вещество за редица телесни функции, като например поддържането на мускулите, особено при отслабване. Консумацията на протеини, която е придружена от намаляване на калориите и упражнения, може да ви помогне да изградите мускули, като същевременно увеличи загубата на мазнини.

Физическа активност

Упражненията са най-ефективният начин да загубите повече мазнини. Комбинирането на физическите упражнения с по-висок прием на протеини може да ви помогне да оптимизирате резултатите си. Експертите препоръчват на възрастните да извършват поне 150-300 минути седмично физическа активност, която помага за укрепване на всички основни мускулни групи.

Намалете калориите

За да отслабнете, трябва да създадете калориен дефицит, като приемате по-малко калории или спортувате. Идеалният избор е да правите и двете. Твърде голямото намаляване на калориите обаче може да доведе до по-голяма загуба на мускули, отколкото на мазнини.

Още: Кои мазнини подобряват нивата на "добрия" холестерол

Вместо това започнете с умерено намаляване на броя на приеманите калории, за да сведете до минимум загубата на мускули, като същевременно улесните загубата на мазнини.

Можете да намалите броя на приеманите калории, като консумирате повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, богати на протеини храни, нискомаслени млечни продукти и по-малко подсладени със захар продукти и напитки, преработени меса и пържени храни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес