Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сурови срещу печени: Какви ядки да изберем?

13 март 2024, 06:15 часа

Ядките са известни не само с вкуса си, но и с богатото си съдържание на хранителни вещества. Те предлагат широка гама от полезни за тялото - витамини, минерали и мазнини, които са от съществено значение за поддържането на добро здраве.

Какво прави ядките толкова полезни за нашето здраве?

Още: Защо е много важно да ядем орехи

Първо, те са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са отлични за сърдечното здраве. Освен това, те съдържат протеин, фибри, витамини от група В, витамин Е и минерали като калций, желязо, цинк, калий и магнезий. Добавете към това фитохимикалите и антиоксидантните съединения като хлавоноиди и ресвератрол, и става ясно защо ядките са толкова ценени в хранителната ни диета.

Разнообразието от ядки предлага различни хранителни ползи. Например:

  • бадемите са богати на протеин, калций и витамин Е;
  • бразилските орехи са източник на фибри и селен;
  • кашуто съдържа желязо и мед;
  • лешниците са богати на фолиева киселина и калий;
  • кедровите ядки се отличават с високо съдържание на витамин Е и аргинин;
  • шамфъстъкът също е важен източник на протеин, калий и растителни стероли;
  • орехите са богати на алфа-линоленова киселина и антиоксиданти.

Има ли разлика между суровите и печените ядки?

Отговорът е да. Печените ядки често са осолени, което увеличава съдържанието на натрий в сравнение със суровите. Печенето също намалява водното съдържание на ядките, концентрирайки минералното съдържание, но намалява съдържанието на някои водоразтворими витамини от група B.

Още: Лекар: Не докосвайте тези храни, ако страдате от високо кръвно налягане

Суровите ядки имат своите предимства, но също така крият и рискове. Накисването им във вода преди консумация може да помогне за отстраняването на фитиновата киселина и ензимните инхибитори, които могат да блокират усвояването на минерали. Печенето на ядки, въпреки че може да подобри вкуса им, може да предизвика образуването на химичен състав, като акриламиди, които се свързват с определени здравословни рискове.

Така че, независимо дали предпочитате сурови или печени ядки, важно е да им се наслаждавате умерено. Те могат да бъдат включени в разнообразната ви хранителна диета като вкусна и здравословна добавка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес