Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спанак - суров или сварен е по-полезен

02 октомври 2024, 19:25 часа

Спанакът наистина ли е по-добър за вас, когато е сготвен?

Като цяло, да! Но зависи от това как всъщност готвите и какво искате да получите от яденето на спанак. Готвенето на вашите зеленчуци всъщност може да повиши тяхното съдържание на антиоксиданти. Загряването на зеленчуци освобождава антиоксиданти чрез разрушаване на клетъчните стени. Проучванията са установили, че яденето на варен спанак и моркови – в сравнение със сурови – води до много по-високи кръвни нива на бета-каротин, антиоксидант, за който се смята, че предпазва от сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

Вижте още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Суровият спанак също съдържа оксалова киселина, органично съединение, намиращо се в много листни зелени растения. Оксаловата киселина (известна също като оксалат ) инхибира усвояването на основни хранителни вещества като калций и желязо. Едно от основните опасения за здравето относно оксалата е, че той може да се свърже с минералите в червата и да попречи на тялото да ги абсорбира.  Спанакът е с високо съдържание на калций, но също така е и с високо съдържание на оксалат, така че голяма част от калция не може да се абсорбира от тялото. Вместо това се използва за образуване на калциев оксалат . Приблизително 75% от всички камъни в бъбреците са съставени основно от калциев оксалат. Тъй като се свързва с много други хранителни вещества, дългосрочната консумация на храни с високо съдържание на оксалати може да доведе до дефицит на хранителни вещества.

Добрата новина е, че готвенето на спанак намалява драстично количеството оксалова киселина в една порция. Задушаването също така позволява на спанака да запази съдържанието на фолиева киселина, витамин В, който помага на тялото ви да произвежда ДНК.

Има още няколко причини да ядете спанака си варен. Когато ядете спанак, който е бил загрят, ще абсорбирате по-високи нива на витамини А и Е, протеини, фибри, цинк, тиамин, калций и желязо. Важни каротеноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, също стават по-усвоими.

И така, какъв е най-добрият начин да готвите спанак, за да сте сигурни, че всъщност не губите хранителна стойност? SF Gate го формулира по следния начин: „Тъй като много от хранителните вещества на спанака, включително витамин С, фолат, витамини от група В и тиамин, са водоразтворими, спанакът губи голяма част от хранителните си вещества, когато се вари или задушава. За максимално задържане на витамини използвайте методи за бързо готвене, които не включват вода, като сотиране, пържене или бланширане, за да намалите количеството хранителни вещества, загубени от готвенето.

Вижте още: Лекар: Този есенен зеленчук разрежда кръвта и "елиминира" тромби

 

Това обаче не означава, че няма добри причини да ядете суров спанак.

 

Някои от основните хранителни вещества, открити в спанака, са по-достъпни за телата ни, когато се консумират сурови, като фолат, калий, рибофлавин, витамин С и ниацин. При определени обстоятелства тези минерали може да са наистина важни за вас. Например, ако сте бременна и ядете спанак за фолиева киселина (тъй като помага за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба), ще искате да сте сигурни, че получавате много суров спанак в диетата си.

И така, какъв е най-добрият начин да се уверите, че получавате цялата хранителна стойност, която спанакът може да предложи? Разнообразие!  Но защо не увеличите хранителната стойност на спанака, като го ядете както варен, така и суров, като го приготвяте по различни начини, с различни придружаващи съставки? Има смисъл за нас. Когато става въпрос за здравословно хранене, разнообразието е ключово! 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес