Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходящ ли е малтитолът за кето диета?

13 август 2024, 11:51 часа

Захарните алкохоли като малтитол често се използват като алтернативи на захарта в сладкиши без захар.

Като такива може да се чудите дали са подходящи за кетогенната диета.

Кето диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати насърчава загубата на тегло, като насърчава тялото ви да изгаря мазнини вместо въглехидрати като основен източник на гориво. Затова много хора, които следват тази диета, ограничават приема на захар до минимум.

Въпреки това, въпреки че захарните алкохоли обикновено съдържат по-малко от половината от калориите на обикновената захар, те все още се считат за въглехидрати.

Какво е малтитол

Малтитолът е захарен алкохол, който е подобен на други заместители на захарта като ксилитол и сорбитол.

Обикновено се използва като нискокалоричен подсладител и сгъстител в бонбони, сладолед, печива и други преработени храни като енергийни и протеинови блокчета.

На етикетите на храните малтитолът може също да бъде посочен като хидрогенирана малтоза, хидрогениран глюкозен сироп.

Смята се за въглехидрати, но осигурява само половината от калориите в сравнение с другите въглехидрати. Докато повечето въглехидрати имат 4 калории на грам, малтитолът доставя 2–2,5 калории на грам.

Тъй като е около 90% по-сладък от обикновената захар, той е популярен заместител на захарта.

Все пак има още фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да използвате малтитол на кето диетата.

Как работи кето диетата

Кетогенната диета в миналото е била използвана за лечение на епилепсия, но напоследък придоби популярност като метод за отслабване.

Някои изследвания показват, че хората, които следват този модел на хранене, могат да загубят средно до 5 паунда (2,2 кг) повече тегло от тези, които следват диета с ниско съдържание на мазнини.

Като цяло кето е с много високо съдържание на мазнини, много ниско съдържание на въглехидрати и умерено съдържание на протеини.

Въпреки че точният брой въглехидрати, които можете да приемате, варира, кето диетата обикновено ограничава приема на въглехидрати до 10% или по-малко от дневния ви прием на калории – обикновено еквивалентно на 20–50 грама въглехидрати всеки ден.

Диетата е предназначена да насърчава кетоза, метаболитно състояние, при което тялото ви изгаря мазнини за енергия вместо въглехидрати.

Малтитол в кето диетата

Рецепта: Май-вкусните мъфини понички с канела и захар

Въпреки че малтитолът и другите захарни алкохоли са въглехидрати, тялото ви ги абсорбира по различен начин от другите въглехидрати.

Повечето въглехидрати се усвояват почти напълно, докато достигнат края на тънките ви черва, но други въглехидрати като захарни алкохоли и фибри се усвояват само частично в тънките ви черва, преди да се преместят в дебелото черво.

Всъщност абсорбцията на малтитол в тънките черва варира от 5–80%.

Освен това, гликемичният индекс (GI) на малтитола е 35, което е много по-ниско от това на обикновената трапезна захар, която има огромен GI от 65. Този индекс измерва колко бързо определени храни повишават нивата на кръвната ви захар.

Тези фактори, съчетани с ниското му съдържание на калории, правят малтитола подходяща алтернатива на захарта за кето диетата.

Някои захарни алкохоли, като еритритол и ксилитол, дори се препоръчват за кето.

Въпреки че малтитолът също е захарен алкохол, неговият GI е по-висок от повечето - което означава, че има по-голям ефект върху нивата на кръвната Ви захар. Следователно може да не е толкова добър заместител на захарта на кето, колкото другите захарни алкохоли.

Таблицата по-долу сравнява малтитола с други захарни алкохоли:

Захарен алкохол Калории на грам Гликемичен индекс (GI)

Малтитол 2.1 35

Еритритол 0,2 0

Ксилитол 2.4 13

Манитол 1,6 0

Колко малтитол можете да ядете безопасно

Въпреки че малтитолът може да не е най-добрият подсладител за кето диетата, той е по-добър вариант от много други подсладители, включително мед, кленов сироп, кокосова захар, нектар от агаве, плодови сокове и обикновена бяла или кафява захар.

И все пак, тъй като малтитолът често се използва в печива и десерти, много от храните, в които се намира, може да са с високо съдържание на въглехидрати.

Как да се насладите на любимите си десерти, дори ако имате диабет

Затова може да пожелаете да го добавите към ястията си самостоятелно, вместо да търсите пакетирани продукти, които имат добавен малтитол. Ако съдържат други въглехидрати, яденето на твърде много от тези храни може да попречи на кетозата.

Малтитолът се предлага под формата на прах и сироп.

Много рецепти, които изискват малтитол, ви казват точно колко сироп или прах да използвате. Въпреки това, ако просто заменяте малтитол вместо обикновена захар в рецепта, можете да използвате приблизително същото количество малтитол, както бихте използвали захар.

Малтитолът е захарен алкохол, който обикновено се използва за понижаване на калоричното съдържание на дъвки, бонбони и други сладкиши.

Въпреки че не влияе толкова драстично на нивата на кръвната захар, колкото обикновената захар, той все пак осигурява въглехидрати. Плюс това, много храни, които съдържат малтитол, като пакетирани десерти, съдържат други въглехидрати.

По този начин, ако решите да използвате малтитол на кето диетата, може би е най-добре да го добавяте към храните сами – и да го ядете пестеливо.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес