Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко орехи е полезно да хапваме на ден?

07 юни 2024, 07:45 часа

Ореховите ядки са един от най-ценните видове продукти, които са достъпни за хората. Но не трябва да ги консумирате безконтролно, тъй като високата концентрация на хранителни вещества, ако нормата е превишена, може да има обратен ефект. В резултат на това, вместо правилно насищане на тялото и получаване на жизненоважна енергия, съществува риск от заразяване с различни заболявания. За да предотвратите това, достатъчно е да разберете подробно въпросите как да ядете ядки правилно, какво е максималното количество, което може да се консумира на ден и дали този продукт може да бъде включен в ежедневната диета.

Диетата на всеки човек трябва да бъде пълноценна и разнообразна. Тя трябва да включва целия комплекс от микроелементи и витамини, необходими за здравето. Освен това е важно да се балансира енергийната стойност, като се вземе предвид начинът на живот, физическият и интелектуалният стрес. Ядките имат доста високо съдържание на калории, те са доста подходящи както за дневна закуска, поддържане на енергия, така и за добавяне към различни ястия. Полезните им свойства се изразяват в това, че имат положителен ефект върху различни системи на тялото - мозъка, сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, костния и мускулния корсет.

12 супер ползи за здравето от орехите

Оптималната доза ядки ще помогне за нормализиране на функционирането на нервната система, намаляване на риска от депресия и повишаване на устойчивостта на стрес. Освен това редовната консумация може да предотврати развитието на различни заболявания, по-специално Алцхаймер и деменция.

По колко орехи е полезно да хапваме на ден?

Дневна стойност

Според препоръките на диетолозите оптималният дневен прием на ядки е около 20-30 грама, максимум 50 г. В този случай консумацията им ще бъде полезна. Около 5 ореха са достатъчни, за да покрият дневната нужда от витамини и минерали, които съдържат.

Колко орехови ядки на ден можете да ядете?

Правилното хранене се основава на най-оптималния баланс на всички хранителни вещества. Като вземете предвид съотношението на мазнините, общите калории, количеството диетични фибри и протеини, можете по-добре да разберете кои и колко ядки можете да включите в диетата си:

Орех. Този продукт съдържа голямо количество протеини (15 g) и мазнини (65 g) на 100 g продукт. Химическият състав включва група от витамини А, К, С, Е, В, РР, Н, както и минерали като цинк, магнезий, манган, калий, мед. Калоричното съдържание на този продукт е доста високо - около 650 kcal.

Включването на орехи във вашата диета според стандартите на PP ще ви позволи да установите оптимална диета. Благодарение на този продукт червата ще бъдат прочистени, така че орехите са чудесни, ако целта ви е да отслабнете. В допълнение, този вид ядки помага за подобряване на мозъчната функция, облекчаване на нервното напрежение и повишаване на концентрацията.

За да предотвратите преяждането с този продукт, което може да причини дразнене на устната лигавица, проблеми със съсирването на кръвта или болка поради колит, ентерит, достатъчно е да се придържате към нормата.

На въпроса колко орехи можете да ядете на ден, диетолозите дават отговор 6-10 ореха на ден. Освен това за възрастен здрав човек нормата може да достигне 12 броя, но за възрастен човек или дете е ограничена до 5-7 броя.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес