Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От обикновени до екзотични: Това са най-добрите растения в борбата срещу комарите

12 юни 2024, 05:50 часа
Реклама

Комарите са досадни насекоми, които представляват сериозен риск за здравето на милиони хора. Най-добрият начин да се предпазите от тях е да използвате лосиони, естествени защитни вещества или да отглеждате растения, които държат комарите настрана. В тази статия ще научите повече за растенията, които са ефективни в борбата с комарите.

Още: Как да се отървем от комарите в градината: 9 естествени начина да ги накарате да изчезнат

Розмарин

Розмаринът е едно от най-добрите растения срещу насекоми и хлебарки. Дръжте вази с розмарин на перваза на прозореца или на балкона. Къщата ще мирише приятно и насекомите няма да могат да проникнат вътре.

Босилек

В допълнение към предимствата си в кухнята босилекът може да предпази дома ви от буболечки. Проучванията показват, че етеричното масло от босилек отблъсква комарите в продължение на 6 до 8 часа. Ако сте ухапани от комари, вземете няколко листа босилек и ги разтрийте върху засегнатото място.

Лайка

Това растение от същата ботаническа група като слезката отблъсква не само комарите, но и хлебарките, скорпионите и други насекоми.

Лавандула

Лавандулата има прекрасен аромат и успокояващи свойства, но е истински ужас за комарите. Етеричното масло от лавандула в комбинация с други натурални масла е ефективно за отблъскване на комарите.

Маточина

Това растение, достига до два метра височина и има силен лимонов аромат. Растението съдържа етерично масло от цитронела и е много ефективно срещу комари.

Мента

Насекоми като комарите мразят силните миризми. Такъв е ароматът на ментата, чието етерично масло унищожава комарите. Ако сте ухапани от комари, използвайте листа от мента, за да получите незабавно облекчение.

Чесън

Можете да използвате чесън, за да намажете кожата си и да държите комарите настрана. Въпреки това той не се харесва за дълги периоди от време заради силната миризма.

Още: Край на ухапванията: Домашно приготвени репеленти против насекоми

Цвете кумаку

Тези цветя имат жълти и оранжеви цветове, но и силен аромат. Те произвеждат естествено вещество, което предпазва от насекоми. Етеричното масло от тези цветя също е алтернатива за използване през лятото срещу комари.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес