Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Ето на какво се дължи постоянното чувство на глад

02 юли 2024, 18:20 часа
Реклама

Някои бактерии в червата могат да увеличат чувството на глад при хората, което може да доведе до наддаване на тегло с течение на времето, показва ново проучване.

Вижте още: Няма да повярвате какво се случва с тялото ви, ако изядете само няколко шамфъстъка преди лягане

В поредица от експерименти мишки и хора, склонни към преяждане, са имали подобни нива на два вида бактерии в червата си – едните вредни, другите полезни.

В доклад, представен на срещата на Асоциацията на европейските дружества по неврология, експертите установиха, че чрез увеличаване на броя на доброкачествените и полезни бактерии Blautium са успели да предотвратят монотонното и неконтролирано хранене при мишки.

Новите открития са „много важни, защото показват, че този тип бактерии действително предпазват от развитието на натрапчиво пристрастяване към хранене“, казва Елена Мартин Гарсия, участник в проучването и асистент в университета Pompeu Fabra в Барселона.

Червата говорят с мозъка

Екипът изследва както мишки, така и хора, за да види приликите в микробиомите.

Въпреки че хранителната зависимост не се признава за валидна диагноза, диетолозите знаят, че много хора намират за много трудно да контролират приема си на ултрапреработени храни, като закуски и сладкиши.

Вижте още: Ето за кого консумацията на диня може да бъде опасна за здравето

Изследователите не са сигурни как бактериите предпазват от развитието на натрапчиво хранене, но имат някои теории.

Спекулираме, че червата разговарят с мозъка и засягат функцията на някои части на мозъка, като орбитофронталната кора, която е отговорна за самоконтрола“, посочва Мартин-Гарсия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес