Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаменимите ползи от консумирането на мляко

07 октомври 2021, 14:15 часа

Млякото съдържа много полезни минерали и микроелементи: калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, цинк, мед, йод, флуор, селен, молибден, кобалт, хром, хлор, сяра, както и соли - фосфати, цитрати и хлориди. Продуктът съдържа незаменими аминокиселини, които са от съществено значение за изграждането на протеинови молекули, като левцин, метионин, триптофан, лизин.

Млякото е източник на витамин D, рибофлавин, витамин В12, а протеините се считат за най -ценната част от млякото: казеин, албумин и глобулин. Също така основните компоненти на напитката са млечна мазнина и лактоза.

Калорично съдържание на мляко

Калоричното съдържание на краве мляко със съдържание на мазнини 3,2% е 59 kcal на 100 грама продукт. Ако съдържанието на мазнини е 2,5%, тогава съдържанието на калории ще бъде 52 kcal.

Хранителна стойност на мляко 3,2%:

- протеини - 2,9 g;

- мазнини - 3,2 g;

- въглехидрати - 4,7 g

Как млякото влияе на човешкото тяло

- Червата

Благодарение на лактозата в червата се изгражда здрава микрофлора, която я предпазва от вредни бактерии. Смята се също, че редовната консумация на краве мляко има добър ефект върху състоянието на стомашно -чревния тракт и помага за справяне с язва на стомаха и гастрит. Това се случва поради намаляване на киселинността, която често се повишава при пациенти с гастрит.

- Мозък

Учени от Медицинския център на Университета в Канзас  са открили, че млякото е от съществено значение за здравето на мозъка. Намалявайки оксидативния стрес, напитката може да помогне при различни здравословни състояния, включително Паркинсон и Алцхаймер.

- Черен дроб

Смята се, че млякото е полезно при хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур - хепатит, хепатоза, холецистит и др. Помага за прочистване на черния дроб от токсични отрови, соли, застояла жлъчка и други вредни вещества.

Поради високото съдържание на важни витамини и микроелементи, ползите от млякото са да подобрят функционирането на имунната система, да имат благоприятен ефект върху стените на кръвоносните съдове и да понижат кръвното налягане. Прясното мляко има антибактериални свойства, но трябва да се пие не по -късно от два часа след доенето на кравата. Също така, продуктът е необходим за небалансирана диета, защото компенсира дефицита на витамини и минерали.

Освен това млечната мазнина насища тялото с енергия. Отбелязват се ползите от млякото за поддържане на теглото и изграждане на мускулна маса: 100 г напитка съдържа около 3,2-3,5 г протеин, докато коефициентът на усвояването му е много висок.

За здравословен растеж и получаване на необходимия калций децата се препоръчват да пият 300 мл мляко на ден.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес