Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте семките от динята, ето за какво са полезни

18 юни 2023, 15:00 часа
Реклама

Семките на динята, които често се изхвърлят или избягват, всъщност имат няколко ползи за здравето, които си струва да бъдат взети под внимание. Тези малки семки с овална форма са пълни с важни хранителни вещества и могат да се използват по различни начини, като предлагат питателно допълнение към вашата диета.

На първо място семките от диня са богат източник на протеини. Те съдържат значително количество аминокиселини, градивните елементи на белтъчините, които са жизненоважни за множество функции в организма, включително възстановяване и растеж на мускулите, производство на хормони и поддържане на имунната система. Включването на динени семки в диетата ви може да допринесе за задоволяване на дневните ви нужди от протеини.

Видите ли такава диня, НИКОГА не я купувайте

Освен това семките от диня са добър източник на здравословни мазнини. Те съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето. Тези мазнини спомагат за намаляване на нивата на LDL холестерола, понижават риска от сърдечносъдови заболявания и подпомагат мозъчната функция. Важно е обаче да консумирате семките от диня в умерени количества, тъй като те са калорични.

Семките на динята са богати и на микроелементи. Те съдържат важни минерали като магнезий, желязо, цинк и калий. Магнезият участва в над 300 биохимични реакции в организма и играе роля в мускулната и нервната функция, а желязото е от съществено значение за преноса на кислород и производството на енергия. Цинкът поддържа имунната функция, а калият помага за регулиране на кръвното налягане и баланса на течностите.

В допълнение към хранителното си съдържание семките на динята се използват в традиционната медицина заради потенциалните им ползи за здравето. Смята се, че те имат диуретични свойства, като помагат за изхвърляне на токсините и насърчават здравето на бъбреците. Смята се, че имат и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят от клетъчно увреждане и да намалят риска от хронични заболявания.

Диня или пъпеш? Ще се изненадате кой плод е по-полезен за вашето здраве

Семките на динята могат да се консумират по различни начини. Те могат да бъдат запечени и подправени като здравословна закуска, предоставяйки хрупкава и ароматна алтернатива на традиционните закуски. Смлените семки от диня могат да се използват като хранителна добавка към смутита, мюсли или печени изделия. Могат също да бъдат покълнали и добавени към салати или сандвичи, предлагайки хранителен тласък на текстурата и вкуса.

Важно е обаче да се отбележи, че семките от диня не трябва да се консумират в прекомерни количества, тъй като могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт поради съдържанието на фибри. Най-добре е да ги консумирате като част от балансирана диета и в умерени количества.

Семките на динята са не само годни за консумация, но и предлагат редица ползи за здравето. Те са чудесен източник на белтъчини, здравословни мазнини и основни минерали, като подпомагат растежа на мускулите, здравето на сърцето и цялостното благосъстояние. Включването на семки от диня в диетата ви под различни форми може да бъде вкусен и питателен начин да се насладите на техните ползи, като същевременно разнообразите приема на хранителни вещества.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес