Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли бялото вино вдига кръвното?

22 януари 2023, 18:22 часа

Често се питаме: Безопасно ли е бялото вино за хора с високо кръвно налягане?

На този въпрос Американската сърдечна асоциация отговаря така:
“Продължителната консумация на алкохол води до инфаркт, сърдечен удар, повишаване нивата на триглециридите, затлъстяване и нарушаване на сърдечния ритъм.”

Ако имате високо кръвно налягане, ограничете приемането на алкохол и бяло вино до умерени количества. “Умерена” консумация означава:

* две чаши вино на ден за мъжете
* една чаша вино на ден за жените

Полезно ли е бялото вино за здравето ви?

Макар алкохолът не е на първо място в списъка ви със здравословни храни и напитки, чаша бяло вино е изненадващо добър избор. Ето няколко причини за това.

Каква е разликата между бялото и червеното вино?

Антиоксиданти

Ако искате да подобрите сърдечното си здраве, чаша бяло вино може да ви е от полза. Антиоксидантите в бялото вино помагат да предпазите сърцето си и белите дробове, да поддържате нивото на кръвната захар, да забавите стареенето, да се предпазите от настинки и подобрите мозъчната функция. Наличието на антиоксиданти в бялото вино намалява риска от множество болести, сред които рак и сърдечни заболявания.

Флавоноиди

Бялото вино съдържа флавоноиди, известни още като витамин Р. Флавоноидите се срещат в различни зеленчуци, плодове, чай, какао. Те са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, които помагат за регулиране на клетъчната активност. Подобно на антиоксидантите, флавоноидите също помагат в борбата с оксидативния стрес.

Полифеноли

Полифенолите са естествени микроелементи, които се съдържат в растенията. Представляват мощни антиоксиданти, които помагат за противодействие срещу увреждане на клетките, причинено от стареене, намаляват холестерола и риска от диабет и оказват благотворно влияние върху сърдечното здраве. Техният антиоксидантен и противовъзпалителен ефект води до намаляване риска от рак чрез унищожаване на активните ракови клетки и блокират растежа на тумора.

Кое мезе за бяло вино подчертава най-добре аромата му - направете празник за вашия вкус!

Кафеена киселина

Бялото вино съдържа кафеена киселина, фенол с антиоксидантни и антивъзпалителни свойства, който намалява оксидативния стрес. Кафеената киселина помага в предотвратяване развитието на бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Освен това увеличава производството на колаген и предотвратява преждевременното стареене.

Важни витамини и минерали

Бялото вино съдържа много важни витамини и минерали, необходимо за доброто здраве на нашия организъм:

* Магнезий
Този минерал в бялото вино играе важна роля в поддържане на сърдечното здраве и енергия. Освен това намалява нивата на кръвната захар и кръвното налягане, подобрява мускулната и нервната функция, повишава силата на костите и подобрява настроението.
* Витамин В6
Витамин 6, или пиродоксин, е необходим за движението на кислорода в кръвния поток, подобряване мозъчната функция и поддържане на силна имунна и нервна система. Освен това витамин В6 подобрява кръвообращението и цялостното добро настроение.
* Витамин В2
Витамин В2, или рибофлавин, помага за разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. Играе ключова роля в доставянето на енергия на тялото ви.

Учени откриха неочакван страничен ефект от консумацията на бяло вино

* Витамин В3
Витамин В3, или ниацин, съдейства за намаляване на холестерола, облекчаване симптомите на артрит, подобряване здравето на кожата и мозъчната дейност. Избягвайте да приемате големи дози наведнъж, защото сред страничните ефекти са гадене, повръщане и увреждане на черния дроб.
* Желязо
Бялото вино е добър източник на желязо, важен минерал за развитието на организма. Желязото е необходимо за производството на протеин, наречен хемоглобин, който пренася кислорода от белите ви дробове до останалата част от тялото и миоглобин, който снабдява мускулите ви с кислород.
* Калций
Макар калцият обикновено се свързва с млякото, той се съдържа и в бялото вино. Този минерал е жизненоважен за поддържане на силни и здрави кости и регулиране на кръвния поток в кръвоносните съдове.
* Калий
Обикновено калият се асоциира с храни като банани, картофи, авокадо, спанак, но за ваша изненада се съдържа и в бялото вино. Калият е вид електролит, който подобрява функцията на нервите и мускулите, регулира сърдечния ритъм и транспортира хранителни вещества до клетките. Освен това филтрира отпадъчните продукти от клетките.
* Фосфор
Тялото ви използва фосфор за поддържане здрави кости и зъби. Този важен минерал възстановява увредените тъкани, премахва отпадъците от бъбреците, помага за свиването на мускулите.
* Цинк
В бялото вино се съдържа цинк, важен елемент за подобряване на имунната система и функцията на метаболизма. Цинкът ускорява зарастването на рани и помага при лечение на хронично акне. Избягвайте прием на големи дози цинк, защото това може да доведе до проблеми с храносмилането, главоболие и гадене.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес