Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над колко банана на ден може да ви причинят стомашен проблем?

14 януари 2023, 12:33 часа

Бананите са пълноценна храна, вкусен и полезен за здравето тропически плод, доставящ на организма витамини, минерали и ценни вещества, допринасящи за нормалното функциониране на тъканите и органите. Както при всяка друга храна, с която се прекалява, консумацията на твърде много банани може да крие своите рискове. При умерена консумация на вкусния плод, както и за потребители, които не страдат от някои заболявания на храносмилателната система като болест на Корн, колит и др., бананите доставят само здравословни ползи. Колко банана на ден са ви нужни, за да се погрижите за тялото си и да се възползвате от ползите, които този чуден и вкусен плод носи за здравето ви?

7 причини да ядете банани ВСЕКИ ДЕН

Ползи от консумацията на банани

Благодарение на витамините и минералите, които съдържат, бананите допринасят за:

  • Антиоксидантна защита на тялото и борба със свободните радикали.
  • Поддържане на нивата на кръвната захар в нормални граници. Нишестето и фибрите, които се съдържат в бананите, помагат за регулиране на апетита и понижават нивата на кръвната захар след хранене, въпреки че плодът съдържа много въглехидрати. Бананите може да се консумират и от дибетици, но в малки количества и след лекарска  консултация.
  • Подобряване на състоянието на пациентите с инсулинова резистентност.
  • Подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Бананите съдържат щедри дози калий, който е от ключово значение за здравето на сърцето и поддържането на кръвното налягане в нормални граници. Изследванията сочат, че консумацията на много банани, тоест на много калий, намалява с до 27% риска от сърдечни заболявания. Бананите съдържат и много магнезий, който също е важен за здравето на сърцето.
  • Подобряване на храносмилателните процеси. Диетичните фибри в бананите са свързани с много ползи за здравето, включително подобрено храносмилане. Нишестето в бананите, които не са добре узрели все още, играе ролята и на пробиотик и се грижи за здравето на червата и стомаха. Да не пропускаме и че бананите съдържат пектин, а той е чудесно средство за справяне с нередовното изхождане. Учените предполагат и че пектинът намалява риска от рак на дебелото черво, но по тази тема все още няма категорично заключение и изследванията продължават.
  • Нормална бъбречна функция. И тук дължим това на калия в бананите. Калият е жизненоважен за здравите бъбреци и за регулирането на кръвното налягане. 

Всички тези ползи се постигат независимо колко банана на ден консумирате. Достатъчни са и един-два, за да се възползвате от предимствата на бананите, не е нужно да прекалявате с консумацията им.

Сутрин или вечер - кога е най-добре да се ядат банани

Опасности при консумацията на банани

Въпросът „колко банана на ден“ се отнася по-скоро опасностите от консумацията на банани, а не толкова за ползите. За жалост отговорът е един банан. Ако страдате от заболявания, при които не се препоръчва консумацията на банани като болест на Корн и колит, и изядете дори един банан, който не е добре узрял, очаквайте най-вероятно да усетите болки в стомаха, газове, проблеми с храносмилателната система. Причината е свързана с високото съдържание на нишесте, което влияе неблагоприятно на здравето на пациенти с определени хронични заболявания на стомаха. Бананът, дори да е един, може да предизвика при тези пациенти подуване на корема и други неприятни симптоми от страна на храносмилателната система. Това важи особено ако се консумира бананът с вода или на празен стомах. В зависимост от заболяването, индивидуалното му протичане при конкретния пациент и прочие критерии дори един банан на ден може да повлияе отрицателно на тези потребители и да доведе до стомашен дискомфорт.

По отношение на здравите хора отговорът на въпроса колко банана на ден могат да причинят проблем е индивидуален и зависи от особеностите на организма. И все пак – не прекалявайте с даден продукт, колкото и полезен за здравето да е. Хранете се разнообразно и пълноценно.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес