Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да ядат пъпеш?

02 юли 2024, 18:33 часа
Реклама

Да, хората с диабет могат да ядат пъпеши само ако се консумират в умерено количество.

Плодовете са важна част от диетичния план за хора с диабет. Пъпешите са не само богат източник на вода, но също така са обогатени с няколко витамини и минерали, които са от съществено значение за здраво тяло.

Вижте още: Ново проучване: Ето на какво се дължи постоянното чувство на глад

Важно е обаче да се отбележи, че пъпешите съдържат естествена захар, наречена фруктоза. Въпреки че тази форма на захар е много по-безопасна за консумация от трапезната захар (такава, която обикновено добавяме в нашия чай, сиропи), все пак е най-добре да консумирате пъпеши в ограничено количество.

Гликемичният индекс на пъпешите е 72, което е по-високата страна. Затова се препоръчва да не се консумира повече от 1 порция на ден. На човек с диабет се препоръчва да консумира приблизително 5 грама въглехидрати на ден.

За допълнително минимизиране на ефекта от захарта, присъстваща в пъпешите, можете да комбинирате пъпешите с други плодове, които са с относително ниско съдържание на захар. Добавянето на източник на протеин към купата с плодове също може да помогне за избягване на неочакван скок в нивата на кръвната захар.

Вижте още: Няма да повярвате какво се случва с тялото ви, ако изядете само няколко шамфъстъка преди лягане

 Пъпешите, които са богат източник на диетични фибри (една порция има около 1,4 g) и антиоксиданти, могат да се консумират от хора с диабет в минимални количества.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес