Лекар разкри кога е най-подходящото време за приемането на "слънчевия витамин"

14817
Лекар разкри кога е най-подходящото време за приемането на "слънчевия витамин"
Снимка: freepik.com

Витамин D е жизненоважно хранително вещество, което играе решаваща роля за поддържане на цялостното здраве. Известен като "слънчевия витамин", той се синтезира в кожата при излагане на слънчева светлина. Много хора обаче може да не получават достатъчно слънчева светлина или да са изложени на слънце ограничено поради фактори като местоположение, време, работен график или културни практики. В такива случаи добавките с витамин D са от съществено значение за поддържане на оптимални нива в организма. Кога обаче е най-подходящото време да приемате добавката с витамин D?

Един от факторите, които трябва да вземете предвид, е видът на добавката с витамин D, която приемате. Съществуват две често срещани форми: витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Счита се, че витамин D3 е по-ефективен за повишаване и поддържане на нивата на витамин D в кръвта в сравнение с D2. Ето защо, ако приемате хранителни добавки, за предпочитане е да изберете витамин D3.

Що се отнася до най-подходящото време от деня за приемане на добавката, проучванията показват, че приемането на витамин D с храна, която съдържа някои здравословни мазнини, може да подобри усвояването му. По този начин приемането му със закуска, обяд или вечеря може да подобри ефективността му.

Това е първият симптом на дефицит на витамин Д при възрастните хора

Някои специалисти предлагат витамин D да се приема сутрин, тъй като излагането на сутрешна слънчева светлина може да повиши усвояването му и да регулира вътрешния часовник на организма, като спомогне за по-добър сън през нощта. Това обаче не е твърдо и бързо правило и времето може да варира при различните хора в зависимост от индивидуалните им графици и навици.

За тези, които приемат други лекарства или хранителни добавки, е важно да вземат предвид потенциалните взаимодействия. Консултацията със здравен специалист или фармацевт може да ви даде индивидуален съвет за най-подходящото време за приемане на добавката с витамин D, особено ако приемате няколко лекарства.

Имайте предвид, че дозата на добавките с витамин D също е от значение. По-високите дози трябва да се приемат под лекарско наблюдение, тъй като прекомерният прием на витамин D може да доведе до токсичност и нежелани ефекти.

Лекар: Тези хора трябва да приемат витамин D

Въпреки че добавките с витамин D могат да бъдат полезни, те не трябва да заместват здравословния начин на живот и редовното излагане на слънчева светлина, когато това е възможно. Участието в дейности на открито през по-слънчевите часове може да помогне на организма да произвежда витамин D по естествен път.

Най-подходящото време за приемане на добавката с витамин D е с храна, която съдържа здравословни мазнини, за да се подобри усвояването. Сутрешният прием може да има потенциални ползи за регулирането на циркадния ритъм, но конкретното време зависи от вашия индивидуален график и предпочитания. Не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, за да определите подходящата доза и да се уверите, че приемът на витамин D е в съответствие с цялостния ви здравен план. С правилния подход можете да поддържате адекватни нива на витамин D и да поддържате доброто си настроение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Могат ли хората с диабет да консумират диня?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

Ето как да разберете дали един мъж мисли за вас

Молците бягат в паника с този лесен трик

Размажете паста за зъби върху хартия и вижте чудо – край с комарите!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно