Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

14 май 2024, 13:29 часа
Реклама

Странно е да се окажете буден в 3 сутринта, когато светът е тъмен, стомахът ви къркори и кухнята ви примамва. Вие сте гладни за нещо. Това не е закуска - не е никакво хранене - така че чипсът и салсата са точно толкова опция, колкото остатъчната пържола от няколко часа по-рано.

Какво можете да ядете, което няма напълно да разруши шанса ви да спите до края на нощта? И също толкова важно, кои опции няма да ви накарат да се почувствате като боклук на следващия ден?

Разядки с печени чушки

Сирене и крекери

Всяка лека закуска, която изберем, трябва да съдържа протеини и фибри, за да ни държи сити за остатъка от нощта. Тази класическа комбинация осигурява удовлетворение от протеина в сиренето и хрупкави, пълни с фибри крекери.

Друга голяма полза? Сиренето съдържа малко триптофан, който също се превръща в мелатонин и може да помогне за съня. Изберете крекер с малко фибри (можете дори да изберете крекер от бадемово брашно), за да сте сигурни, че кръвната ви захар остава стабилна.

Зеленчуци и хумус

Освежаващи и хрупкави, зеленчуци като бебешки моркови, чери домати и краставици, съчетани с любимия ви хумус, са идеална бърза и лесна среднощна закуска.

Масло от банан и ядки

Изборът на закуски с балансирана кръвна захар като банан и ядково масло може да бъде от съществено значение за висококачествения сън, тъй като диетите със захар, особено преди лягане, са свързани с обратното. Плодът съдържа калий, който помага за отпускане на мускулите ви, и сложни въглехидрати, които регулират скоковете на кръвната захар, които може да ви държат будни. Комбинирайте го с фъстъчено масло, здравословен, засищащ източник на мазнини и триптофан, предизвикващ сънливост. Това комбо се прави лесно посред нощ и е пълен победител в моята книга.

Зърнени храни и мляко

Топла чаша мляко може да е идеална за изпращане на малките в леглото, но също така може да бъде идеална и за да ни накара да заспим отново след събуждане. Комбинирайте млякото с пълнозърнести зърнени храни с ниско съдържание на захар, за да създадете закуска с балансирана кръвна захар. Добавете мляко за калций, минерал, който помага на тялото ви да произвежда и използва мелатонин.

Защо редовната консумация на хумус е толкова полезна за здравето ?

Протеин или снек барове

Протеиновият блок е отличен избор, ако търсите лека закуска, достъпна от леглото ви. Сладките, хрупкави и малко солени блокчета с протеини или гранола са най-добрите среднощни закуски, независимо дали са на основата на ядки или овес. Орехите, бадемите и шам фъстъците предлагат естествен мелатонин, протеини и магнезий, за да ви наситят и да предизвикат сън.

Как да сте сигурни, че няма да се събудите гладни

Получаването на достатъчно качествен сън е от съществено значение за здравето. Докато среднощната закуска от време на време е добре, събуждането всяка вечер гладно може да означава някои други проблеми.. Опитайте да добавите допълнителна закуска преди лягане или планирайте повече малки хранения през деня, за да сте сигурни, че постигате дневните си нужди.

Тревожността или дискомфортът може да са други причини за събуждане посред нощ. Понякога безпокойството може да ни събуди посред нощ и ние го бъркаме с глад. Ако смятате, че това може да е така, не е лоша идея да се събудите и да си направите чаша хубав билков (некофеинов) чай, за да успокоите нервите.

Уверете се, че вашето място за сън е тъмно и тихо и че леглото ви е възможно най-удобно, за да предотвратите нощните похапвания. Много пъти придобиваме навици да се храним в определени часове (т.е. събуждаме се и мислим, че имаме нужда от лека закуска) и вместо това искаме наистина да проверим с телата си какво се случва.

Ако всичко друго се провали, може би е време да посетите лекар, за да определите дали има други медицински проблеми.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес