Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

19 април 2024, 14:23 часа

Хроничният стрес обикновено тихо, но постоянно влияе на нашия организъм, който преживява и помни всичко. Научете се да разпознавате симптомите, които ни предупреждават, че е време да променим начина си на живот.

Вижте още: Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Представяме ви 15 неподозирани симптома, с който тялото ви сигнализира, че сте под силен стрес.

1. Уморени сте, независимо от достатъчното количество сън

Спите редовно и достатъчно, но дори и след добър нощен сън се чувствате много уморени и бихте искали веднага да се върнете в леглото.

2. Трудно се събуждате сутрин

Поради излагане на дългосрочен стрес, надбъбречната жлеза не отделя достатъчно от хормона кортизол навреме, който сутрин обикновено стимулира производството на енергия в тялото ни и ни помага да се събудим.

3. Неспокойни сънища и кошмари

С увеличаването на съня броят на положителните и красиви сънища нараства прогресивно. Но когато сме нервни и напрегнати, се събуждаме по-често, което намалява възможността да достигнем фазата на съня, в която уморените и натоварени сънища заместват позитивните и спокойни образи.

4. Имате силно желание за солена храна

Хроничният стрес води до дисбаланс на количеството електролити в тялото, затова от време на време имаме нужда от нещо солено.

5. Чувствате се замаяни, когато се изправите от седнало, легнало или коленичило положение

Това пряко следствие от липсата на електролити.

6. Тежък ПМС и нередовен цикъл

В тялото се отделят излишни хормони на стреса, което от своя страна влияе върху дисбаланса на половите хормони. Всичко това води до силни симптоми на предменструален синдром (ПМС) и нередовен цикъл. Болезнените менструални спазми се появяват два пъти по-често при жените, подложени на стрес, отколкото при тези, които не са под влиянието му.

Вижте още: Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

7. Често настивате

Хроничният стрес води до намаляване на имунитета, поради което организмът ни трудно се бори с бактериите и вирусите, от които сме заобиколени и губи устойчивостта си към тях.

8. Изведнъж вече не знаете как да се справяте със стресови ситуации

Преди време сте били готови да ги посрещнете и бързо сте се справили с проблем, но сега просто не знаете откъде да започнете и как да намалите чувството на паника. Това се случва, защото след продължително излагане на стресови ситуации способността ни да понасяме и да устояваме на стреса намалява значително.

9. Не можете да "прекарате" ден без кофеин или енергийни напитки

Винаги ли варите кафе или пиете енергийни напитки, за да се чувствате по-малко уморени и да прочистите ума си? Вашите естествени енергийни резерви са изчерпани от стреса.

10. Главоболие през уикенда

По-леко главоболие или по-интензивна мигрена могат да се появят през уикенда, когато нивата на стрес и напрежение спадат.

11. Внезапна поява на акне

Възпалената кожа също може да е признак за стресов начин на живот. Ако ви притесняват такива пъпки, третирайте кожата си с препарати, съдържащи салицилова киселина или бензоил пероксид, както и с некомедогенен овлажнител, който няма да изсуши кожата. Ако кожата не реагира положително в продължение на няколко седмици, не забравяйте да посетите дерматолог.

Вижте още: Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

12. Кожни заболявания

Сърбежът, атопичният дерматит или себореята са кожни заболявания, причинени от емоционалното натоварване на хроничния стрес.

13. Поява на нови алергии

Хормоните на стреса стимулират секрецията на имуноглобулин Е, протеин в кръвта, който е отговорен за алергичните реакции в тялото.

14. Болки в стомаха

Въпреки че връзката между тревожността и коремната болка все още не е достатъчно медицински проучена, в много изследвания е доказано, че коремните спазми се причиняват от нервност и други симптоми на стрес, като тревожност и страх.

15. Внезапно наддаване или загуба на тегло

Не сте направили никакви промени в диетата си, но внезапно напълнявате или внезапно отслабвате. Стресът може да причини хормонални промени, които също се отразяват на теглото ви. Особено се отразява на работата на щитовидната жлеза и точно необяснимото наддаване и отслабване са един от признаците, че щитовидната ви създава проблеми.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес