Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим, ако ни заседне нещо в гърлото?

12 юли 2023, 19:00 часа
Реклама

Ако в непредвидена ситуация сме глътнали нещо, което не е за ядене, и то се озове в стомаха ни, гърлото или горните дихателни пътища – какво да правим?

Ето какво обяснява д-р Бруно Мартинш

Основното нещо е едно: да не се паникьосвате и ясно да разберете какво трябва да се стори!

Преди всичко опитайте да се успокоите. Паниката ще ви попречи да се концентрирате върху самопомощта и само ще влоши нещата.

Опитайте се да кашляте колкото можете по-силно: в този случай това е главният защитен механизъм на природата. За да усилите кашлицата, може да се наведете. В този случай ще ви помогнат коремните мускули. Никога не се опитвайте да потиснете кашлицата. Това само влошава ситуацията.

Ако разполагате наблизо с огледало, го използвайте: отворете уста, притиснете с пръсти езика си към челюстта, издърпайте го нагоре, като го придвижите малко напред. Това подобрява обзора. Ако забележите чуждо тяло, опитайте се да го преместите с плъзгащо движение на пръста си и го отстранете.

Не се опитвайте да хванете с два пръста нещо, което е заседнало в гърлото ви. Така може да го натиснете случайно още повече и да влошите състоянието си.

Какво да сторите, ако се задушавате?

В този случай човекът има не повече от минута и половина, за да си помогне. След това често хората губят съзнание и шансове за спасение.

1. Използвайте твърд тесен предмет

За целта може да послужи облегалка на стол (но не на колела!), ръб на вана и т. н. Основното нещо е да можете да се опрете.

Наведете се, като горната част на корема ви да бъде над ръба на избрания обект. Отпуснете краката си, рязко се облегнете с корем върху обекта (респ. облегалката на стола). Налягането в корема бива предадено през диафрагмата към белите дробове. Това ще избута чуждото тяло. Този похват в практиката на спасителите се смята за най-ефикасен.

Имате заседнало хапче в хранопровода - ето какво трябва да направите

2. Използвайте метода на Хаймлих

Стиснете едната си ръка в юмрук. Като го насочите така, че палецът да бъде в посока към корема, притискате юмрука към корема на 2-3 сантиметра над пъпа. Хващате юмрука с другата си ръка и правите пет резки натиска към себе си и нагоре.

Заради неудобната точка за приложение на силата и възможна физическа слабост поради липса на кислород, въпросният метод се смята за не много надежден. Много по-ефективно е, когато методът на Хаймлих се прилага от друг човек върху пострадалия.

3. Ударете се в пода

Застанете на колене, опрете изпънатите си ръце отвесно върху пода. Рязко разтворете ръцете си и се отпуснете с гърди върху пода – сякаш го удряте с тях. Ударът би трябвало да повиши налягането в белите дробове - така чуждото тяло може да излети от дихателните пътища. Този метод го считат за повече теоретичен: може да опитате, но дали ще помогне, не е известно.

Лекар разяснява: Какво да правим, ако ни попадне храна в кривото гърло?

Как правилно да се храним правилно и да не се задавим?

Яжте на малки залъци, дъвчете по-силно. В този случай рискът от задавяне е значително намален. Не говорете по време на хранене. „Когато ям, съм глух и ням“ е много полезно правило. Дръжте наблизо някаква напитка: вода, мляко, сок, студен чай, за да „прокарвате“ храната си.

И най-важното, не бързайте!

Не яжте в движение: така може да се разсеете и да се задавите даже с малки парчета храна. Ако усетите, че почвате да бързате, поемете си дълбоко въздух и продължете с по-спокойно темпо.

Също така, не дръжте чужди предмети в устата си - в непредвидена ситуация те може да отидат по-далеч, отколкото трябва!

Внимание! Статията е само за сведение и информация. Търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес