Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при пиене на калций с витамин Д?

09 юни 2024, 09:33 часа
Реклама

Слънчевият витамин, както наричат витамин Д, е от ключово значение за имунната система, метаболизма на глюкозата, функционирането на мускулите, поддържането на нормално тегло. Доказана е връзката между витамин Д и превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, депресията, множествената склероза, диабета тип 2 и някои онкологични заболявания като рак на гърдата, белия дроб, панкреаса. 

Витамин Д е и имуномодулатор, той не стимулира, а моделира имунната система и по този начин се оказва особено ценен за страдащите от автоимунни заболявания и възпалителни реакции. Сред най-значимите роли на витамина е свързаната му със здравето на костите и зъбите. Познаването на тази роля на витамина е важна, за да не се допускат грешки при приема му.

Ролята на витамин Д за здравето на костите

Слънчевият витамин подпомага превенцията на остеопорозата – бич за възрастните – и рахита – болест, характерна за децата. Дефицитът на витамина може да доведе до чупливост и деформация на костите. Витамин D насърчава абсорбцията на калций в червата и поддържа адекватните му концентрации в тялото, за да позволи нормална минерализация на костите. Без слънчевия витамин калцият не може да се абсорбира пълноценно и приемът му е безсмислен.

Ето защо витамин Д и калций се приемат обикновено заедно. Този прием е необходим, но не е лишен от грешки, водещи до неефективността му. Познавайки правилата за прием на калций и витамин Д, както и най-често допусканите грешки, ще се опитате да ги избягвате и да осигурите на тялото си максимална полза от приема на калций с витамин Д.

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Правила за прием на калций с витамин Д

Медицинските лица обикновено предписват и препоръчват едновременен прием на калций и витамин Д и това не е случайно – липсата на витамина не позволява абсорбцията на калция, а без достатъчно калций в тялото не е възможно поддържане на костното здраве. Някои съвременни проучвания обаче сочат подобен прием като грешка, която може да коства здравето и дори живота.

Не става въпрос, че не е нужно едновременно да доставяте на тялото калций и витамин Д, а че това – комбинирането на калций и витамин Д – следва  да става по естествен път, а не чрез комбинирана хранителна добавка. Няма риск при консумация на храни, богати на калций, и прием на витамин Д под каквато и да е форма, рискът произтича от комбинираните добавки, сочени от някои учени в резултат на изследванията им от 2019 година, като потенциална заплаха за здравето и причина за увеличен риск от инсулт.

Те подчертават, че има достатъчно богати на калций храни, които да бъдат комбинирани с витамин Д и така да се доставят на тялото и двата нужни за здравето на костите компонента без прием на комбинирана добавка.

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Приемът на витамин Д може да се осъществи както по естествен път – от слънчеви бани, което може да се окаже трудно за хората с тъмна кожа и живеещи в страни, в които слънчевите дни са дефицит, така и с помощта на консумация на храни, богати на витамина, или под формата на капки, таблетки и други фармацевтични решения.

Калцият може да си го доставите с увеличена консумация на храни, богати на калций, каквито са млечните продукти например, както и чрез добавки.

Ако вярваме на последните проучвания, които посочихме и споменахме, когато единият приемаме под формата на добавка, другият следва да си осигурим по естествен път – от храната.

Грешки при прием на калций с витамин Д

Стана ясно, че комбинираният прием, който е толкова популярен, не е напълно безопасен и макар да помага за костите и да постига поставените цели, той  води до други рискове – като повишена опасност от съдов инцидент, какъвто е инсултът. Естествено, че това не е задължително да се случи, както и че не бива да се тревожите прекалено, ако вече сте приемали комбинирана добавка калций с витамин Д, но трябва да имате едно на ум, както и да отбележите, че това е сред най-често допусканите грешки при прием на калций с витамин Д.

Дозата прави отровата или лекарството важи и когато говорим за прием на витамини и минерали. Така че, за да се грижите за здравето на костите си, не бива да пропускате и калция, и витамин Д, но е добре да си ги доставите от естествени източници.

Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес