Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е ролята на съня за поддържане на здравословен начин на живот?

17 юли 2023, 19:44 часа

Сънят е от съществено значение за поддържане на добро здраве. Той помага на телата ни да се възстановят и презаредят, което ни позволява да функционираме по най-добрия начин. За съжаление много от нас приемат съня за даденост и не му придават значението, което заслужава. А то е наистина огромно. В следващите редове ще ви покажем важността на съня за нашето здраве и защо е важно да си почиваме качествено. 

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Ползи от съня

Сънят има многобройни ползи за нашите тела и умове. Едно от основните предимства е, че помага за подобряване на цялостното ни настроение и психично здраве. Липсата на сън е свързана с депресия, тревожност и може да доведе дори до други психични разстройства. Сънят също така помага за подобряване на паметта и когнитивните ни функции, което ни позволява да мислим по-ясно и да вземаме по-добри решения.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

В допълнение към ползите за психичното здраве, сънят също играе решаваща роля за поддържане на физическото здраве. Помага за подобрение на цялостните процеси в организма, понижаване на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Сънят също помага при управлението на теглото, тъй като регулира хормоните, отговорни за глада и апетита.

От колко сън се нуждаем?

Количеството сън, от което се нуждаем, варира в зависимост от възрастта и начина ни на живот. Бебетата се нуждаят от до 16 часа сън на ден, докато възрастните се нуждаят от 7-9 часа сън на нощ. Не става въпрос обаче само за количеството сън, но и за качеството. Лошото качество на съня може да бъде също толкова вредно за нашето здраве, колкото и липсата на достатъчно сън.

Сънят е жизненоважна част от поддържането на здравословен начин на живот и трябва да дадем приоритет на получаването на достатъчно качествен сън всяка вечер. Правейки това, можем да подобрим цялостното си благосъстояние и да водим по-щастлив и по-здравословен живот.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес