Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как течната захар вреди на тялото ви?

25 август 2024, 07:31 часа

Течната захар обаче може да бъде особено вредна.

Изследванията показват, че получаването на захар в течна форма е много по-лошо от получаването й от твърда храна. Ето защо напитките с високо съдържание на захар, като содата, са сред най-лошите неща, които можете да поставите в тялото си.

Могат ли хората с диабет да консумират смокини?

Какво е течна захар

Течната захар е захарта, която консумирате в течна форма от напитки като подсладена със захар сода.

Захарта в напитките често е силно концентрирана и лесна за консумация в големи количества, без да се чувствате сити.

Някои примери за тези напитки са доста очевидни, като газирани напитки и плодов пунш. Въпреки това, много други напитки също са с високо съдържание на захар.

Например, въпреки че плодовият сок обикновено се счита за по-здравословен вариант, дори сортовете без добавена захар могат да бъдат толкова високи на захар и калории, колкото и подсладените напитки - понякога дори по-високи.

Нещо повече, високият прием на плодов сок може да доведе до същите здравословни проблеми като пиенето на подсладени напитки.

Ето съдържанието на калории и захар в355 мл от някои популярни напитки с високо съдържание на захар:

Сода: 151 калории и 39 грама захар

Подсладен студен чай: 144 калории и 35 грама захар

Неподсладен портокалов сок: 175 калории и 33 грама захар

Неподсладен гроздов сок: 228 калории и 54 грама захар

Плодов пунш: 175 калории и 42 грама захар

Лимонада: 149 калории и 37 грама захар

Спортна напитка: 118 калории и 22 грама захар

Течната захар е различна от твърдата захар

Основен проблем с калориите от течна захар е, че мозъкът ви не ги регистрира, както прави калориите от твърда храна.

Проучванията показват, че пиенето на калории не предизвиква същите сигнали за ситост, както изяждането им. В резултат на това вие не компенсирате, като ядете по-малко други храни по-късно.

В едно проучване хората, които са яли 450 калории под формата на желирани зърна, в крайна сметка са яли по-малко по-късно. Когато са изпили 450 калории газирана вода, те са изяли много повече общи калории по-късно през деня.

Твърдите и течните форми на плодове също влияят по различен начин на нивата на глада.

В 6-дневно проучване хората консумират цяла ябълка, ябълково пюре или ябълков сок. Независимо дали се пие като храна или лека закуска, ябълковият сок се оказва най-малко засищащ, докато целият плод задоволява апетита най-много.

Пиене на сладки напитки и наддаване на тегло

Честата консумация на захар може да насърчи прекомерния прием на калории и наддаването на тегло.

Това може да се дължи на факта, че обикновено съдържа голямо количество фруктоза, което е нездравословно, когато се консумира в големи количества.

Например трапезната захар съдържа 50% глюкоза и 50% фруктоза, докато царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза съдържа около 45% глюкоза и 55% фруктоза. Изследванията показват, че и двете влияят на апетита и приема на калории по един и същи начин.

Изследовател в скорошен преглед също посочи, че всички захари, съдържащи фруктоза – включително мед, нектар от агаве и плодов сок – имат същия потенциал за причиняване на наддаване на тегло.

Нещо повече, няколко проучвания свързват излишната фруктоза с наддаването на тегло. Високият прием изглежда насърчава коремните мазнини, което увеличава риска от заболяване.

Газираните напитки и другите сладки напитки улесняват консумацията на големи дози захар и фруктоза за много кратък период от време. Както беше посочено по-горе, тези калории не се компенсират адекватно по-късно през деня.

Въпреки това, дори когато приемът на калории е контролиран, високият прием на течни захари може да доведе до увеличаване на телесните мазнини.

В 10-седмично проучване хората с наднормено тегло и затлъстяване консумират 25% от калориите като подсладени с фруктоза напитки на калорично ниво, което би трябвало да поддържа теглото им. Вместо това чувствителността към инсулин намалява и мазнините по корема се увеличават.

Един навик разрушава черния дроб и това не е алкохолът: Много хора консумират тази храна

Въпреки че липсата на съответствие може да обясни тези резултати, някои доказателства сочат, че високият прием на фруктоза намалява разхода на енергия. Отделен анализ установи, че изгарянето на мазнините и скоростта на метаболизма намаляват при тези, които следват тази богата на фруктоза диета в продължение на 10 седмици.

Течна захар и нива на кръвната захар

В допълнение към насърчаването на наддаването на тегло, течните захарни калории могат да доведат до повишени нива на кръвната захар и инсулинова резистентност.

Няколко проучвания свързват високия прием на фруктоза с намаляване на инсулиновата чувствителност и повишен риск от диабет тип 2.

Подсладените напитки изглежда допълнително увеличават този риск, като доставят голямо количество фруктоза за кратко време.

Когато консумирате повече фруктоза, отколкото черният ви дроб може да съхранява като гликоген, допълнителната фруктоза се превръща в мазнини. Част от тази мазнина се съхранява в черния ви дроб, което може да предизвика възпаление, инсулинова резистентност и мастна чернодробна болест.

За съжаление, инсулиновата резистентност и други здравословни проблеми, свързани с високия прием на течни захари, често започват още в детството и юношеството.

Течната захар повишава риска от сърдечни заболявания

Течните захари също имат отрицателно въздействие върху здравето на сърцето.

Някои проучвания показват, че високият прием на фруктоза повишава нивата на триглицериди и други мастни молекули в кръвния поток. Високите количества от тези мазнини в кръвта ви увеличават риска от сърдечни заболявания.

Нещо повече, това не се случва само при хора, които са резистентни към инсулин, страдат от затлъстяване или диабет.

Едно 2-седмично проучване съобщава, че няколко маркера за сърдечно здраве са се влошили както при млади мъже с наднормено тегло, така и при умерено тегло, които пият големи количества напитки, подсладени с високо фруктозен царевичен сироп.

Течните захари могат да бъдат особено вредни за хора, които вече са резистентни към инсулин или които имат наднормено тегло.

Какво да пием вместо

Обикновената вода е най-здравословната напитка, която можете да пиете. Въпреки това, редуването на обикновена вода с напитки, които осигуряват малко вкус, е по-реалистично за много хора.

Ето няколко здравословни алтернативи на подсладените със захар напитки и плодов сок:

  • обикновена или газирана вода с резен лимон или лайм
  • студен черен или зелен чай с лимон
  • студен билков чай
  • горещо или студено кафе с мляко или сметана

Повечето от тези напитки са вкусни без добавен подсладител.

Въпреки това, ако преминавате от подсладени със захар напитки, може да намерите за полезно да използвате един от тези естествени подсладители.

Като цяло има много здравословни и вкусни алтернативи на сладките напитки.

Течната захар е захарта, която се съдържа във всяка сладка напитка, като сода, сок или енергийни напитки.

Тъй като не ви засища, той е склонен да има множество отрицателни ефекти върху тялото ви.

Всъщност това е тясно свързано с наддаването на тегло, високата кръвна захар и риска от сърдечни заболявания. Поради това е най-добре да ограничите приема си и вместо това да пиете напитки като обикновена вода, кафе или чай.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес