Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем, че купуваме наистина качествен ЗЕХТИН

16 март 2022, 09:01 часа

С времето зехтинът е успял да се превърне в един от най-използваните продукти в кулинарията. Освен за гарниране на салати и всякакви други ястия, тази полезна мазнина намира приложение и в направата на редица маски за лице и коса.

Как обаче можем да сме сигурни, че на пазара ни предлагат качествен зехтин? Днес ще отговорим на този въпрос, защото сме убедени, че не малко от вас се вълнуват от отговора.

Как да разберем, че ни продават качествен зехтин?

Няма как да сме на 100% сигурни, че зехтинът, който ни предлагат на пазара, е с високо качество. Съществуват некоректни производители, които доказано смесват зехтина с други масла, като по този начин спестяват от разходите и увеличават печалбите си.

Ние обаче ще ви издадем няколко маркера, благодарение на които ще узнаете дали продуктът си струва да бъде закупен.

Ето какви са те:

• Погледнете етикета върху бутилката;

Първото нещо, което да направите, преди да сложите бутилката със зехтин в количката за пазаруване. Търсете етикет с думите „зехтин екстра върджин“. Това подсказва дали продуктът е извлечен директно от маслините, без да бъде прилагана парна дестилация.

Това обаче не е достатъчно, за да се ориентирате в обстановката. Датата на прибиране на реколтата също представлява информация, която да не подценявате. Ако това се е случило в рамките на последните 18 месеца, то значи, че продуктът е добър.

Следете дали върху етикета е отбелязано нивото на FFA. Това са свободните мастни киселини. Ако тяхното ниво е ниско, качеството на зехтина е високо.

Как да изберем най-добрия зехтин

• Бутилка;

Стъклото на бутилката е поредният маркер, който може да подскаже за качеството на продукта. То задължително трябва да е тъмно. Това способства предпазването на мазнината от пряката слънчева светлина и риска от гранясване се свежда до минимум.

• Вкус на зехтина.

Не във всички магазини обаче позволяват продуктът да бъде тестван. Съществуват специализирани обекти, където може да опитате, преди да купите, но не са много. Търсете такива места.

Ако зехтинът има плодов и леко горчив вкус, то значи става въпрос за висококачествен продукт. Не вярваме, че може да го сбъркате.

Следващия път, когато сте в търсене на висококачествен зехтин, припомнете си всичко това и ще ви е много по-лесно да подберете продукт, в който си струва да инвестирате парите си!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес