Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

01 март 2023, 12:44 часа

Калцият е известен като основен минерал за поддържане на здрави и силни кости, но знаете ли, че той играе съществена роля и за здравето на сърцето?

"Калцият, който има електрически заряд, играе решаваща роля в начина, по който клетките на сърцето си взаимодействат помежду си", обясняват експерти. "Електрическите клетки комуникират помежду си и координират времето за свиване на всяка мускулна клетка, което в крайна сметка кара сърцето ни да бие и да изпомпва кръв." Това помага и на цялостното ви здраве. "Адекватното количество калций е необходимо за доброто здраве, за нашите кости (99% от телесния калций се намира в костите), органи (сърцето е орган), мускулни съкращения (сърцето е мускул), съсирване на кръвта и предаване на нервни импулси", обясняват диетолози.

Топ 5 на храните с най-високо съдържание на калций

Но този минерал не се създава по естествен път, затова е важно хората да си набавят калций чрез храната. "Нашите тела не произвеждат калций, затова трябва да си го набавяме от хранителните източници", добавиха те. "Трябва да приемаме достатъчно калций чрез храната, за да поддържаме необходимото количество калций в организма си." Може би се чудите какво всъщност се случва, когато тялото ви не получава достатъчно от този минерал. "Ако калцият не се набавя от храната, това може да доведе до отмиване на калция от костите в кръвоносните съдове, което може да доведе до калциране на артериите".

Недостиг на калций? Ето как да си го набавим

Експерти споделят: "Недостигът на калций може да намали здравината на костите и да доведе до остеопороза, която се характеризира с крехки кости и повишен риск от падане." Съществува и връзка между остеопорозата и сърдечните заболявания. "Остеопорозата е свързана със сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания и ние искаме да сме сигурни, че приемаме достатъчно калций (заедно с много други минерали, поддържащи костите), за да предотвратим и управляваме ефективно както остеопорозата, така и сърдечните заболявания", казват те. И ако имате нужда от още една причина да си осигурите достатъчно калций, експертите добавиха: "Твърде малкото калций може да доведе до ниско кръвно налягане (хипотония), нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност."

Лекар: Само 1 лъжица от тази храна ще ви набави необходимото количество калций за деня

КАК ДА СЕ УВЕРИТЕ, ЧЕ ПОЛУЧАВАТЕ ДОСТАТЪЧНО КАЛЦИЙ

Ще трябва да обърнете внимание на диетата си и да се запознаете с храни с високо съдържание на калций, защото тялото ви няма да даде очевидни признаци, че ви липсва този минерал. Единственият начин да разберете дали си набавяте достатъчно калций е като изчислите колко го консумирате. А ако се чудите какъв е препоръчителният дневен прием на калций, той зависи от възрастта и пола ви. Дневната цел за възрастни на възраст между 19 и 50 години е 1000 mg. Ако сте на възраст от 51 до 70 години, на жените се препоръчва да консумират 1200 mg, докато мъжете трябва да се стремят към 1000 mg.

Каква е опасността от калциев дисбаланс в организма?

Млечните продукти като сирене, мляко и кисело мляко са храни, богати на калций. Някои добри източници на калций включват кефир и нискомаслени млечни продукти, защото те не само съдържат калций, но са богати и на витамин D, магнезий и витамин К2, които спомагат за по-лесното навлизане на калция в костите. Зелените листни зеленчуци също са добър източник на калций и имат голям източник на други хранителни вещества като фибри, желязо, магнезий и калий. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес