Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избягвайте ги: Тези храни образуват камъни в бъбреците

12 април 2024, 19:33 часа

Камъните в бъбреците са болезнено и често срещано състояние, което може да бъде повлияно от различни фактори, включително и от начина на хранене. Определени храни са свързани с повишен риск от образуване на камъни в бъбреците и разбирането на тези хранителни фактори може да помогне на хората да предприемат мерки за предотвратяване на образуването им. Ето някои храни, за които е известно, че допринасят за образуването на камъни в бъбреците:

Реклама

Храни, богати на оксалати: Оксалатът е съединение, което се съдържа в много храни от растителен произход. То се свързва с калция в урината, което води до образуването на калциево-оксалатни камъни - най-често срещаният вид бъбречни камъни. Храните с високо съдържание на оксалати включват спанак, цвекло, ревен, швейцарски манголд, ядки (като бадеми и кашу) и някои видове боб (като черен боб и соя). Въпреки че тези храни са хранителни, консумацията им в прекомерни количества може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците.

Неочаквани признаци и симптоми на камъни в бъбреците

Натрий: Диетата с високо съдържание на натрий може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците, като увеличи отделянето на калций в урината. Преработените храни, бързото хранене, консервираните супи и солените закуски са примери за храни с високо съдържание на натрий, които трябва да се консумират умерено, особено при хора, склонни към образуване на камъни в бъбреците.

Животински протеини: Диетите, богати на животински протеини, особено червено месо, птици и риба, могат да доведат до по-високи нива на пикочна киселина и калций в урината, което увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците на основата на пикочна киселина и калций. Важно е хората в риск да балансират приема на протеини с растителни източници и да останат хидратирани, за да предотвратят образуването на камъни.

Захар и високофруктозен царевичен сироп: Прекомерният прием на захар, особено под формата на сладки напитки като сода, енергийни напитки и подсладени сокове, може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците. Високофруктозният царевичен сироп, който често се среща в преработените храни и газираните напитки, може да увеличи отделянето на калций и оксалат с урината, което да подпомогне развитието на камъни.

Калциеви добавки: Въпреки че адекватният прием на калций е важен за здравето на костите, приемането на прекомерно количество калциеви добавки без лекарски контрол може да доведе до хиперкалциемия и да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците на калциева основа. Изключително важно е да си набавяте калций от хранителни източници и да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било добавки.

Добавки с витамин С: Големи дози витамин С, обикновено от хранителни добавки, а не от хранителни източници, могат да се метаболизират в оксалат, което потенциално може да допринесе за образуването на калциево-оксалатни камъни в бъбреците. Препоръчително е да си набавяте витамин С от естествени източници като плодове и зеленчуци, вместо да разчитате единствено на хранителни добавки.

Кофеин и алкохол: Напитки като кафе, чай и алкохол могат да имат диуретично действие, което води до дехидратация и концентрирана урина, което може да насърчи образуването на камъни в бъбреците. Умереността е от ключово значение и хората трябва да се уверят, че са достатъчно хидратирани, когато консумират кофеинови или алкохолни напитки.

Лекар: Тези плодове топят камъни в бъбреците, яжте ги вски ден

Храни на фосфатна основа: Някои храни и напитки, като например кола и фосфатсъдържащи газирани напитки, могат да увеличат отделянето на калций и фосфат в урината, като потенциално допринасят за образуването на калциево-фосфатни камъни. Ограничаването на консумацията на тези продукти може да помогне за намаляване на риска.

В допълнение към избягването или ограничаването на тези храни, поддържането на хидратация чрез пиене на много вода през целия ден е от решаващо значение за предотвратяване на камъни в бъбреците. Водата помага за разреждане на урината и намалява концентрацията на веществата, които могат да образуват камъни. Включването на хранителни източници на цитрат, като лимони и портокали, също може да бъде от полза, тъй като цитратът възпрепятства образуването на камъни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес