Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кой трябва да внимава с консумацията на диня и пъпеш

25 юли 2024, 16:52 часа

С настъпването на лятото динята и пъпешът често са на нашите трапези и мнозина се наслаждават на техния сладък и освежаващ вкус.

Динята е богата на магнезий, калий, калций, цинк, желязо, кобалт, йод, витамини С, А и В, както и фолиева киселина.

Пъпешът съдържа калий, калций, натрий, магнезий, сяра, желязо, йод, витамини А, С, Е и В.

Препоръчително е обаче пъпешите и дините да се консумират поотделно, а не заедно за по-добро усвояване на хранителните вещества.

Вижте още: Проучване: Аутизъмът е свързан с промени в микробиома на червата

Хранителните вещества се усвояват по-добре, когато плодовете се консумират отделно, така че пъпешът и динята не трябва да се смесват.

Една порция от 300 до 500 грама на ден няма да доведе до преяждане и не вреди на здравето на стомашно-чревния тракт. Препоръчително е да ядете диня и пъпеш през първата половина на деня, за да избегнете вечерни скокове на нивата на захарта и нарушения на съня.

Умерените количества диня не представляват сериозен риск за здравето на повечето хора, но някои трябва да внимават, съобщава Medical News Today. Най-внимателни трябва да бъдат диабетиците, тъй като динята е плод с естествени захари. Хората с диабет трябва предварително да планират приема на въглехидрати в дневното си меню.

Диетолозите съветват, че е по-добре динята да се консумира цяла, а не като сок, тъй като при изцеждането на сока се губят част от фибрите и така тялото усвоява по-лесно захарта.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с тялото ви, когато отслабнете рязко

Освен това някои хора могат да развият алергични симптоми като обрив, подуване или затруднено дишане след ядене на диня. Ако това се случи, е необходима медицинска помощ, тъй като алергичната реакция понякога може да доведе до анафилаксия, което е животозастрашаващо състояние.

Диабетиците и пациентите, приемащи бета-блокери, лекарства за сърдечни заболявания, трябва да внимават с пъпешите. Пъпешът осигурява около 10 процента от дневните ви нужди от калий, а бета-блокерите могат да доведат до повишаване на нивата на калий.

Хората, приемащи бета-блокери, трябва да консумират пъпеш в умерени количества, тъй като високите нива на калий в организма могат да причинят увреждане на бъбреците.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес