Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстрактът от това растение може да помогне за намаляване на кръвната захар и възпалението на червата

23 септември 2024, 11:13 часа

Зеленият чай отдавна е цитиран като потенциални ползи за здравето.

Сега ново проучване разглежда екстракта от зелен чай и открива, че може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Може също така да намали възпалението на червата, според изследването.

Зеленият чай е известен с дългия си списък от потенциални ползи за здравето, като подобрена мозъчна функция и защита срещу рак.

Сега нови изследвания върху хора с шепа рискови фактори за сърдечни заболявания показват, че поглъщането на екстракт от зелен чай в продължение на четири седмици също може да намали нивата на кръвната захар и възпалението на червата. Изследователите казват, че това е едно от първите проучвания, които оценяват дали рисковете за здравето, свързани с метаболитния синдром, могат да бъдат намалени от зелен чай.

Зелен чай или матча - кое е по-полезно?

Зеленият чай е известен като богат източник на антиоксиданти, вещества, които помагат в борбата с възпалението в тялото. Сега научаваме повече за това как зеленият чай може да има положително въздействие върху червата. В ново проучване изследователите се опитаха да проучат ефектите на зеления чай върху здравето на червата. Чревната пропускливост или „спуканото черво“ позволява на бактерии и други токсини да навлязат в кръвта, което води до възпаление.

Какво е метаболитен синдром

Метаболитният синдром произтича от няколко състояния, които се появяват заедно и увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Условията включват повишено кръвно налягане, високо кръвно налягане, излишни мазнини около талията и абнормни нива на холестерол или триглицериди.

Един от основните рискови фактори за метаболитен синдром е, че той се задейства от пропускливи черва.

Високата кръвна захар може да увреди чревната бариера, като по този начин предизвика пропускливост на червата, което от своя страна може да допринесе за метаболитен синдром. Традиционно, ако пациентът е изложен на риск от метаболитен синдром, му се препоръчват промени в начина на живот, включително промени в диетата и загуба на тегло, което може да бъде предизвикателство по различни причини.

 

Резултатите от тези проучвания са обещаващи и могат да предложат нов инструмент за подпомагане на управлението на рискови пациенти с метаболитен синдром. Антиоксидантите в зеления чай могат да помогнат в борбата с клетъчните увреждания и възпаления за по-добро чревно и цялостно здраве.

Зелен чай: Помага ли за понижаване на кръвната захар?

Рискове за здравето от зелен чай

Пиенето на твърде много зелен чай или поглъщането на твърде много екстракт от зелен чай може да има някои неблагоприятни странични ефекти.

Една чаша зелен чай от осем унции има 28 милиграма кофеин. Този брой е много по-малък в сравнение с кафето, което има 96 милиграма кофеин в порция от осем унции. Но ако поглъщате екстракт от зелен чай, може да успеете да погълнете високо ниво на кофеин.

Знаем, че зеленият чай или неговите съединения като напитка в сравнение с тези в твърда дозирана форма като [гуми] или хапчета действат по различен начин в тялото и следователно имат различен праг на токсичностн. Има случаи на увреждане на черния дроб с големи дози, но с ниска честота. Бих препоръчал на човек с чернодробно заболяване да обсъди употребата на зелен чай/екстракт от зелен чай със своя лекар.

Останете здрави

Чревната пропускливост или спуканото черво не е технически призната медицинска диагноза и като такава има ограничени клинични данни за състоянието. Леченията за други медицински състояния като цьолиакия, възпалително заболяване на червата, синдром на раздразнените черва, улцерозен колит и т.н., помогнаха да се хвърли светлина върху това как да се лекуват пропускливи черва и метаболитен синдром.

Например диета без глутен може да облекчи симптомите, както и противовъзпалителни лекарства, супресори на имунната система, антибиотици и добавки като желязо, калций и витамин D. Стоене далеч от определени храни като преработени храни, храни с високо съдържание на мазнини , храни с високо съдържание на захар, глутен, млечни продукти и алкохол също са полезни.

Консумирането на храни, които съдържат както пробиотици, така и пробиотици, може да бъде много полезно и за насърчаване на здрави бактерии в червата.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес