Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Тази съставка за готвене може да е опасна за здравето ви

23 юли 2024, 15:53 часа

Поддържането на здравето на червата е важно за цялостното благосъстояние, но проблеми като газове и подуване на корема могат да нарушат ежедневието. Въпреки че мнозина може да не го знаят, определени съставки за готвене могат да влошат тези симптоми, причинявайки дискомфорт и лошо храносмилане.

Вижте още: Ако имате тези симптоми след ужилване, незабавно отидете на лекар

Важно е да имаме предвид съставките, които влагаме в телата си, и изборът на щадящи червата алтернативи може да помогне за облекчаване на симптомите и насърчаване на подобрена храносмилателна система. Диетолозите Ренато Фернандес и Стив Теунисен откроиха една от най-често срещаните и популярна съставка, която мнозина използват в готвенето, често е виновник за проблеми с храносмилането, пише "She Finds".

Коя популярна съставка често причинява храносмилателни проблеми?

Диетолозите изтъкнаха чесъна като един от основните виновници, които влияят негативно на червата. Въпреки че е известен с многото си ползи за здравето и богатия си вкус, понякога може да допринесе за храносмилателен дискомфорт, включително газове и подуване на корема.

Чесънът всъщност е често срещан виновник, когато става въпрос за причиняване на газове, подуване на корема и проблеми със здравето на червата. „Той принадлежи към категорията храни, които се абсорбират слабо от стомашно-чревния тракт в кръвта или изобщо не се абсорбират“, обяснява Фернандес.

Той добавя, че „поради лошото си усвояване, тези храни изтеглят вода в червата и бактериите ги ферментират, което води до натрупване на газове в червата“.

Той обясни и причината, поради която чесънът може да има такъв ефект върху червата. Фернандес обяснява, че чесънът е богат на фруктани, вид ферментиращ въглехидрат, който се среща и в храни като лук, праз, лук, пшеница, ръж, инулин и корен от цикория. На хората им липсва ензимът, необходим за разграждането на фруктаните, което означава, че те не могат да се абсорбират в тънките черва, където се извършва най-голямата абсорбция на хранителни вещества.

Вижте още: Учени: Домашните любимци „пазят“ мозъка на стопаните си от старост

Диетолозите изтъкнаха отлична алтернатива, ако имате проблеми с чесъна

Ако чесънът ви причинява храносмилателни проблеми, има някои по-меки алтернативи, които можете да опитате. Според диетолозите джинджифилът е отличен избор, известен със своите противовъзпалителни и успокояващи храносмилателни свойства.

"Джинджифилът е чудесна естествена алтернатива. Съдържа съединения като gingerol, които помагат за отпускане на чревния тракт, намаляват подуването и насърчават гладкото движение на храната през храносмилателната система. Това не само облекчава всеки дискомфорт, но също така подобрява усвояването на хранителните вещества“, заключава Теунисен.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес