Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Яжте тези храни за дълъг живот!

18 юли 2024, 16:21 часа

Всеки, който иска да живее дълго и здравословно, иска магическа формула за достигане на дълбока старост. За съжаление, не е толкова лесно, но има някои неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете си.

Ако искате да живеете по-дълго, подобрете това, което ядете и започнете да движите тялото си повече.

Най-добрият юлски тор за бързо зреене на доматите е този

Но да знаете кои точно храни да ядете за по-дълъг живот може да бъде трудно. Въпреки че никой не трябва да бъде перфектен, важно е да се насищаме с храни в естественото им състояние, като пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, риба, яйца и ядки. Правейки това, ние заменяме „ултра-преработените храни“ в нашите диети, „като стабилни храни, които съдържат рафинирани въглехидрати и високи захари, като бял хляб.

Но дори когато знаем кои храни са полезни за нас, може да е трудно да намерим правилния баланс от здравословни опции, които ни дават по-добър шанс да живеем по-дълго – и трудно да намерим сладкиши, които са полезни за нас, когато се появи желанието.

Кръстоцветни зеленчуци

Всички зеленчуци са пълни с хранителни вещества, но кръстоцветните като броколи, къдраво зеле, брюкселско зеле и зеле са мощни, които ви помагат да живеете по-дълго. Това е така, защото те са богати на противовъзпалителни, противоракови и анти-стареещи фитонутриенти.

Те също са важен източник на магнезий, минерал, отговорен за повече от 600 ензимни реакции. Освен това, кръстоцветните зеленчуци са богати на фолиева киселина, витамин B, който е критичен за метилирането на ДНК – процесът, който включва и изключва нашите гени за дълголетие.

Наистина няма горна граница за това колко кръстоцветни зеленчуци можете да ядете, но добро правило е да покриете около три четвърти от чинията си с тях.

Тъмни листни зеленчуци

Тъмните листни зеленчуци са вид кръстоцветни зеленчуци, но някои експерти по дълголетие ги определят като особено важни за дълъг живот. Това е така, защото те са пълни с фибри и други растителни химикали като фолат, който е важен за здравето на сърцето. Фолатът може също да помогне за намаляване на риска от полипи на дебелото черво и да помогне за предотвратяване на рак на гърдата, белия дроб и цервикалния рак.

Мазни риби

Мазните риби като дива сьомга, сардини, аншоа, херинга и скумрия са качествени източници на протеини и основните омега-3 мастни киселини DHA и EPA, каза Hyman.

Яденето на сьомга два пъти седмично е достатъчно, за да намали риска от инфаркт, аритмия, инсулт, високо кръвно налягане и повишени триглицериди. Омега-3 мазнините в мазната риба също предпазват от възпаление, основна причина за почти всички хронични и свързани с възрастта заболявания.

Цели зърна

Пълнозърнестите храни могат да ви помогнат да живеете по-дълго по различни начини. Проучване установи, че пълнозърнестите храни намаляват „лошия“ LDL холестерол, триглицеридите и кръвното налягане. Те могат също така да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром и някои видове рак.

Екстра върджин зехтин

Когато става въпрос за вашето здраве, не всички масла са еднакви. Зехтинът екстра върджин е богат на здравословни мононенаситени мазнини, антиоксиданти и полифеноли като олеуропеин

Само половин чаена лъжичка на ден екстра върджин зехтин може значително да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания, респираторни заболявания и рак.

Торене на доматите по време на узряване - ето кои са най-добрите торове

Горски плодове

Горските плодове обикновено имат нисък гликемичен товар, което означава, че не водят до високи скокове на кръвната захар – това може да помогне за предотвратяване на диабет. Плодовете имат високи нива на антиоксиданти, които помагат за възстановяването на клетките, включително клетките в сърцето. Тези качества правят горските плодове отличен избор за десерт, когато ви се прияде нещо сладко.

Ферментирали храни

Кимчи, комбуча, темпе, мисо, кисело зеле и други ферментирали храни са добри източници на „полезни насекоми, които ви помагат да поддържате здрави черва.

Те са форма на бактерии, които могат да увеличат имунния отговор, да намалят възпалението и да увеличат разнообразието от микроби в червата – всичко това може да помогне за насърчаване на дълъг живот. Това е от съществено значение за поддържането на здраво тяло и от решаващо значение за нашето дългосрочно здраве.

Ядки и семена

Дървесните ядки и семената са пълни с протеини и фибри. Бадеми, бразилски орехи, слънчогледови семки, тиквени семки, кашу и орехи са страхотен избор, който може да помогне за намаляване на висцералните мазнини и да подобри инсулиновата чувствителност, според скорошно проучване.

Тъмен шоколад

Черният шоколад не само е вкусно лакомство, но има много ползи за здравето. Черният шоколад се свързва с намален риск от инфаркт, инсулт и диабет, тъй като е пълен с богати на антиоксиданти полифеноли и флавоноиди.

Черният шоколад има повече антиоксиданти дори от боровинките, друга храна за супер дълголетие. Тъмният шоколад също е свързан със здравето на мозъка, каза тя – някои проучвания показват, че черният шоколад може да увеличи невропластичността, способността на мозъка да формира нови синаптични връзки за по-добра памет, когнитивни способности и настроение.

Бобови растения

Бобовите растения като леща, грах, нахут и фъстъци са източник на растителни протеини и фибри. Те могат да стабилизират кръвната захар и да понижат холестерола, и могат да ви помогнат да поддържате редовното си хранене и да намалите риска от рак на дебелото черво.

Домати

Доматите съдържат ликопен, антиоксидант, важен за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Те също имат високи нива на витамин С, който е важен за имунитета и заздравяването на рани.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес