Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Най-лошите храни за имунната система

05 август 2023, 10:01 часа

Подобно на супергерой, облечен в пелерина, вашата имунна система постоянно следи злодейски заплахи като вируси или бактерии и скача в действие, когато се разболеете. Въпреки че никоя конкретна храна или добавка не може да гарантира, че никога няма да се разболеете, цялостната ви диета може да играе важна роля в подпомагането на работата на имунната ви система, за да предпазва от нежелани инфекции.

Храненето с диета, която е богата на фибри и здравословни мазнини и осигурява достатъчно количество ключови хранителни вещества, като витамини A, E, C, D, цинк и желязо, може оптимално да подпомогне имунната ви система. Въпреки това, диета с липса на тези хранителни вещества и с високо съдържание на добавени захари и наситени мазнини може да отслаби имунната ви система.

За да дадете на имунната си система цялата необходима подкрепа, за да ви предпази от заболяване, ето 7 храни, които трябва да ограничите.

1. Рафинирани въглехидрати

Тъй като по-голямата част от имунните клетки се намират в лимфоидната тъкан, покриваща червата, важно е да ограничите рафинираните въглехидрати, които обикновено са с по-високо съдържание на захар и лишени от фибри, които позволяват на здравите черва да процъфтяват. Според изследване от 2022 г., диетичните фибри поддържат имунната система по няколко различни начина.

Първо, здравата чревна бариера действа като основен защитен механизъм срещу бактериите и вирусите в храната, която ядете. Второ, чревните бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини чрез ферментация на фибрите във вашата храна. Те спомагат за регулирането на функцията на имунните клетки, така че те да работят оптимално, когато бъдат представени на вирусна или бактериална заплаха.

2. Алкохол

Алкохолът също не е най-добрият за червата, които играят жизненоважна роля за имунитета. Алкохолът може да повлияе на разнообразието от здрави бактерии в червата и да допринесе за по-малко функционална чревна бариера, което означава, че патогените могат да се промъкнат покрай нея. Прекомерният прием на алкохол може също да попречи на способността на вашата адаптивна имунна система да създава антителата, от които се нуждаете, за да отблъснете чужди нашественици като грипния вирус.

Алкохолът може също така да ви попречи да получите добър сън, който е от съществено значение за имунната система да бъде във върхова форма. Ако обичате да пиете от време на време, правете го умерено - две стандартни напитки или по-малко на ден за мъже и една или по-малко на ден за жени.

10 храни, които стимулират имунната система и пазят от вируси

3. Подсладени напитки

Знаем, че твърде много добавена захар не е добре. Прекомерният прием на захар, особено чрез подсладени със захар напитки, може да повлияе отрицателно на тялото и да допринесе за отслабена имунна система. Според преглед от 2022 г., прекомерният прием на фруктоза променя състава на чревната микробиота, така че полезните щамове бактерии имат повече проблеми да процъфтяват. Високите нива на кръвната захар могат също да променят пропускливостта на червата, допринасяйки за хронично възпаление. Въпреки че възпалението е нормална стъпка във вродения имунен отговор на тялото, хроничното възпаление може да натовари имунната ви система твърде много, за да предотврати нови инфекции.

4. Пържени храни

Пържените храни са с по-високо съдържание на крайни продукти на напреднало гликиране. Тези съединения естествено се появяват по време на готвене, особено при високи температури като пържене. Изследвания, установиха, че продуктите на напреднало гликиране може да са свързани с по-малко оптимален чревен микробиом, повишено възпаление и по-слаба чревна бариера, което може да повлияе на имунната ви система.

5. Червено месо и преработени меса

Въпреки че червеното месо може да има място в здравословната диета, прекомерният му прием и преработените меса като салами и кренвирши може да бъдат лоша новина за имунната ви система. Когато червеното месо се смила, чревните бактерии създават вещество, наречено триметиламин, което след това се трансформира в триметиламин N-оксидот черния дроб.

По-високите нива на триметиламин често се свързват с нездравословна общност от чревни бактерии, както е отбелязано в преглед от 2019 г. Повече чревни бактерии, произвеждащи TMAO, живеещи в червата, често са свързани с хронично възпаление, което може да доведе до претоварена имунна система.

6. Кофеинови напитки

Кафето и чаят са с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да поддържат здрава имунна система чрез намаляване на възпалението, но ако съдържат кофеин, те могат да попречат на качествения сън. Както е отбелязано в документ от 2019 г., многобройни изследвания свързват съня с имунната функция. Ето защо, ако обичате кофеинови напитки, ограничете ги само до две чаши дневно и се опитайте да ги консумирате поне 6 часа преди лягане.

Пет полезни храни за повишаване на имунитета ви

7. Солени храни

Преглед от 2018 г. свързва високия прием на натрий с повишено възпаление, промени в микробиома на червата и промени в адаптивния имунитет на тялото. Първоначалните клинични проучвания обаче са малки, така че са необходими повече изследвания, за да ни помогнат да разберем връзката между приема на сол и имунитета.

Повечето хора обаче обикновено ядат много повече сол от препоръчаното. Консумирайте по-рядко храни с високо съдържание на натрий като фаст фууд, солени закуски, преработено месо и консерви, за да намалите общия си прием на сол.

Дайте шанс на имунната си система да се бори, като я подкрепите със здравословни ястия, пълни с различни богати на хранителни вещества храни. Освен това, пиенето на много течности, осигуряването на адекватен сън и намаляването на стреса също помагат за осигуряване на правилна имунна функция. И ако се чудите кои храни могат да го отслабят, можете да помислите за ограничаване на храните, включени в този списък, но не се тревожете твърде много за случайния десерт, солена закуска или чаша вино.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес