Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози: Яжте тези 5 храни за по-добро здраве на мозъка

12 май 2023, 16:02 часа

Мозъкът е много важен орган. Това е контролният център на тялото, който ни позволява да се движим, мислим, чувстваме, дишаме и тн. И тъй като мозъкът има толкова много работа е наложително да му осигурим изобилие от гориво и хранителни вещества, за да му помогнем да функционира правилно и да остане здрав колкото се може по-дълго.

Най-добрата закуска за мозъка включва тези 5 храни

Храните, които ядем, играят огромна роля в структурата и здравето на мозъка ни. Проучване от 2019 г., показва, че храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, флаваноли, полифеноли и омега-3 мастни киселини, могат да помогнат за защитата на мозъка. Те могат да помогнат за подобряване на паметта, концентрацията и цялостното му здраве.

Кои са петте храни за по-добро здраве на мозъка?

1. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, като зеле и спанак са пълни с хранителни вещества, включително витамин К, бета каротин, фолат и витамин Е. Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане на свободните радикали. Витамин К и бета каротин също са свързани с подобряване здравето на мозъка, като помагат за предотвратяване загубата на памет и когнитивните способности. Можете да опитате да добавите шепа зеленчуци, когато приготвяте смути или към сутрешния си омлет.

2. Яйца

Яйцата са една от най-популярните храни за закуска и има защо. Те предлагат множество ползи за здравето, особено що се отнася до здравето на мозъка. Проучване от 2019 г., установи, че редовната консумация на яйца е свързана с подобрена когнитивна ефективност при възрастни. Яйцата са и един от най-добрите хранителни източници на холин. Холинът е свързан с намаляване на възпалението и насърчаване на мозъчната функция, като поддържане на паметта и комуникацията между мозъчните клетки.

Учени разкриха какво ще се случи с мозъка ни, ако пием по няколко чаши кафе дневно

3. Сьомга

Сьомгата е известна като чудесен източник на протеини, но знаете ли, че тя е чудесна и за здравето на мозъка? Мазната риба като сьомгата е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са много важни за развитието и функционирането на мозъка. В допълнение към подобреното здраве на мозъка, тези мастни киселини са свързани и с намаляване на риска от сърдечни заболявания и артрит.

4. Боровинки

Те допринасят с основни хранителни вещества за тялото, включително витамин С, витамин К, манган и фитонутриенти. Тези хранителни вещества помагат за стимулиране на притока на кръв и кислород в мозъка, което води до подобрена концентрация. Диета, съдържаща разнообразие от зеленчуци и плодове, като боровинки, е свързано с по-нисък риск от свързани с възрастта когнитивни увреждания, деменция и болестта на Алцхаймер.

5. Орехи

Ядките са чудесна добавка към всяка диета, но най-много за здравето на мозъка допринасят орехите. В сравнение с другите ядки, орехите съдържат два пъти повече антиоксиданти. Те са отличен източник на алфа-линоленова киселина, която е растителна омега-3 есенциална мастна киселина. Опитайте да добавите порция орехи към обилна салата или да ги съчетаете с различни печени зеленчуци.

Храните, които ядете, играят важна роля за здравето на мозъка. Можете да помогнете за подобряване на  паметта и бдителността, като включите разнообразие от питателни храни като листни зеленчуци, яйца, сьомга, боровинки и орехи в ежедневната си диета. Тези храни също могат да помогнат и за намаляване риска от невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта, като деменция и болестта на Алцхаймер.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес