Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алкохолът улеснява заспиването - истина или мит?

19 март 2022, 15:11 часа

Вероятно сте чували, че чашка или две помагат за добър сън. Този метод за решаване на проблемите със съня се прилага от много хора, но до колко той е ефективен?

Не са един или два случаите, в които хората в края на работния ден посягат към алкохола. Да, факт е, че тялото се отпуска и заспивате по-лесно. В действителност обаче алкохолът има негативен ефект върху съня.

Защо алкохолът помага на заспиването?

Много хора си мислят, че той помага на съня, но в действителност неговата роля се свежда само до това да заспите. Да, той може да има различни влияния върху тялото на човек, но в действителност се съкращава времето за унасяне. Това е така, защото той има стимулиращи качества, но и седативни. Учените все още правят проучвания за неговото действие върху тялото. Смята се, че алкохолът влияе на два ключови невротрансмитера - гама-аминомаслена киселина (GABA) и глутамат.

Този алкохол помага за здраво сърце

Гама-аминокиселината е инхибиторен невротрансмитер, който ни помага да се отпуснем и успокоим. Глутаматът от своя страна действа по обратния начин. Това е възбуждащ невротрансмитер, който е активен през деня. В една здрава система двата невротрансмитера работят балансирано.

В началото алкохолът активира гама-аминомаслената киселина, като по този начин ускорява и заспиването.

Как алкохолът влияе на съня?

Алкохолът може да ни помогне да заспим, но с това завършват неговите ползи за съня. Когато това действие отмине, се проявява “възбуждащото” действие глутамата. Обикновено това се случва точно в най-неподходящото време - посред нощ.

Полезен алкохол? Вижте кой е той

Алкохолът потиска REM фазата на съня, като това има негативен ефект върху качеството. Нейната роля е изключително важна, като тя се свързва с консолидиране на паметта, умственото и емоционално възстановяване.

Липсата на дълбок сън може да ни накара да се почувстваме уморени и прекалено емоционални. Дори и да сме спали доста часове. Ако преди да заспим сме консумирали алкохол, то на сутринта ще се чувстваме все едно не сме спали цяла нощ.

Алкохолът също така има и диуретично действие - на човек може да му се доходи до тоалетна по време на сън и по този начин се нарушава и неговата цялост.

За да може тялото да преработи алкохола, то трябва да не пиете от 4 до 6 часа преди сън. Преди да го консумирате е хубаво да видите как точно се отряза върху тялото и съня ви. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес