Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сме с ниско кръвно - какво поведение да имаме в горещините?

13 юни 2024, 10:44 часа

Горещо, влажно и задушно време. По това време на годината някои хора се чувстват по-слаби и сънливи. Тези симптоми може да бъдат признаци на проблеми с кръвното налягане, което има тенденция да спада при силна топлина и дори да причини припадък.

Д-р Ана Луиза Лима ни обяснява. 

Интензивното разширяване засяга мозъчното кръвообращение, което за своята нормална функция се нуждае от минимално налягане 80 mmHg. Когато мозъчното кръвно налягане се смъкне под това ниво, се появяват вече познатите симптоми: притъмняване на зрението, световъртеж и припадък.

В тази ситуация оставете лицето да лежи на пода (ако това означава допълнителен риск – например, автомобилно движение, преместете го, но легнал). Повдигнете краката на човека така, че да бъдат по-високо от сърцето.

Охлаждайте тялото с каквото е възможно (лед, студена вода, климатик, вентилатор).

Наблюдавайте дали се явяват и други симптоми.

Като превантивни обикновено биват препоръчвани физически упражнения, редовна хидратация и избягване на гореща и влажна среда.

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Три въпроса

Възможно ли е да се разграничи спадането на кръвното от други клинични състояния?

Една разлика от другите състояния е, че при други причини за припадък човек рядко се възстановява толкова бързо. При това, по други причини може да възникнат и допълнителни симптоми, например конвулсии или повръщане.

Може ли спадът на кръвното да доведе до някакви усложнения?

Като цяло не. Но, ако се случи в рискови ситуации по друга причина (на стълби, пресичане на улица, работа с нагорещени предмети в кухнята и др.), може да се получи травма.

Наистина ли е валиден „трикът“ да си сложиш сол на езика?

Щипка сол на езика не е необходима, защото проблемът не е липсата на натрий в организма, а по-скоро разширяването на кръвоносните съдове в кожата. Фактът, че излишната сол в храната е свързана с високо кръвно, не означава, че ниското се дължи на липса на сол.

Основни симптоми

1. Световъртеж

Замаяността е сравнително често наблюдаван симптом, щом кръвното спадне и обикновено е придружена от други признаци като повръщане и/или гадене. Световъртежът възниква поради изменения в кръвопотока към онези части от мозъка, които контролират равновесието.

2. Учестяване на пулса

В случай, че кръвното е спаднало, обичайно е да усещате сърцето си да бие - просто нервната система го принуждава да изпомпва повече кръв в съдовете в опит да нормализира кръвното налягане.

3. Гадене и/или повръщане

Гаденето и/или повръщането са симптоми, появяващи се обикновено при ниско кръвно. Това показва, че притокът на кръв към части от мозъка като вестибуларната система, която контролира равновесието, е намален.

4. Слабост или умора

Поради ниското кръвно притокът на кръв към мускулите намалява, което причинява недостиг на кислород или хранителни вещества до тях, предизвиквайки симптоми като умора и слабост.

5. Бледност

Бледността е често срещан симптом на ниското кръвно и обикновено се случва, защото най-повърхностните кръвоносни съдове на кожата се свиват, за да улеснят кръвообръщението в по-големите съдове на тялото.

Имате ниско кръвно налягане? Всичко, което трябва да знаете

6. Трудност при концентриране

Затрудненото концентриране може да е първоначален симптом на ниско кръвно налягане.

7. Психическо объркване

Когато кръвното е твърде ниско, поради недостига на кислород в мозъка човекът може да остане объркан, да му е трудно да разсъждава.

8. Сънливост

Сънливостта понякога може да означава, че кръвното е ненормално ниско и се дължи обикновено на промени във функционирането на мозъка, причинени от намален кръвен поток.

9. Припадък

Припадъкът настъпва обикновено, щом налягането е прекалено ниско и/или спада внезапно, което означава, че в този момент до мозъка не достига достатъчно кислород.

Внимание! Статията предоставя само обща информация. Не се самолекувайте и винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес