Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате белтъците да се превърнат в пухкав сняг, разбивайте ги по този начин

29 ноември 2021, 12:30 часа
Реклама

Всяка една домакиня знае, че много от сладките изкушения са обвързани с отделянето на белтъци от жълтъци. Самата техника не е никак сложна и вярваме, че и при вас нещата ще се получат. По друг начин обаче изглежда разбиването на белтъците на пяна. Тук си има тънкости и специфики, с които е добре да се съобразите, ако искате крайният резултат да е пухкав белтъчен сняг.

Тънкости при разбиването на белтъците на пяна

Ако възнамерявате да използвате единствено белтъка от яйцето, за предпочитане е да направите дупки в двата срещуположни края на яйцето и по този начин да позволите на белтъка да изтече.

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен: какво трябва да знаем при приемането на яйцето

Имайте предвид, че разбиването на белтъка се случва най-добре, когато яйцето е прясно и охладено. За предпочитане е дори да излезете на балкона, ако навън времето е хладно, и за няколко минути да свършите тази работа. Тогава резултатите ще настъпят по-бързо и ще са по-добри.

Когато разбивате белтъци, трябва внимателно да изберете съда, в който това ще се случва. Можете да заложите на керамичен, стъклен или емайлиран. Не е желателно обаче да избирате алуминиев, защото вашите белтъци ще станат сиви и няма да се превърнат в перфектния завършек на любимия ви десерт.

За да се разбие на сняг белтъка, съдът трябва да е абсолютно сух. Не бива да има капка мазнина в него. В белтъка също не бива да попада и частица от жълтъка.

За разбиването на белтъците се използва миксер на ниска скорост. Не използвайте блендер или друг подобен уред, защото резултатът няма да е желаният. В процеса на разбиване скоростта се увеличава.

Ако яйцата са стояли дълго време в хладилника ви, те ще са много по-воднисти от пресните. В такъв случай е много вероятно да не се получи пухкав белтъчен сняг. Можете да добавите малко лимонов сок или щипка сол, но крайният резултат пак няма да е същият.

Не разбивайте белтъците твърде дълго време, защото рискувате да се образуват малки мехурчета с въздух с тънки стени. Те се разрушават по време на печене и блатът ще спадне.

Перфектно разбитите белтъци следва да са увеличили обема си с до 4 – 5 пъти.

Когато решите да добавите захар към вече разбитите белтъци, трябва много да внимавате. Изсипвайте малко по-малко и през цялото това време не преставайте да разбивате.

Специалистите съветват, когато разбиете белтъците и се получи твърда пяна, да ги оставите за известно време в хладилник и едва след това да преминете към смесване с други съставки.

Когато вече сте на финала и решите да използвате белтъците върху тестото или крема, трябва много внимателно да разпределите сместа, като бъркате в едната посока и не я притискате, защото така може да се погуби ефекта на въздушност.

Следвайте тези съвети и сме сигурни, че белтъците ще се получат с перфектната консистенция!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес