Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, които могат да увредят вашите зъби и то сериозно

30 август 2024, 16:12 часа

Всички храни и напитки, които включвате в диетата си, влияят на вашите зъби и венци.

Докато някои храни и напитки поддържат здрави зъби и венци, други могат да доведат до кариес, ерозия и развитие на орални заболявания.

1. Сода, диетична сода и подсладени напитки

Подсладени напитки като сода, подсладени напитки с кафе и енергийни напитки имат редица отрицателни ефекти върху здравето. Те насърчават сърдечно-съдови заболявания, наддаване на тегло, инсулинова резистентност и други.

Следователно може да не е изненада, че сладките напитки също са вредни за вашите зъби и венци.

Тези напитки влияят на вашите зъби по два вредни начина: те са киселинни и осигуряват гориво за бактериите, провокиращи кариеса. Бактериите, стимулиращи кариеса, като Streptococcus mutans, се хранят със захар и произвеждат киселини, които деминерализират или разграждат зъбния емайл.

Така че киселинните, сладки напитки като кола доставят един-два удара на зъбите ви. Те не само са естествено киселинни, но водят и до допълнително производство на киселина.

Изследванията показват, че безалкохолните и сладките напитки са изключително ерозивни за вашите зъби. Всъщност честата консумация на киселинни газирани напитки като сода и спортни напитки се счита за основен диетичен фактор за зъбната ерозия .

Въпреки че някои хора може да смятат, че диетичната сода е по-добър избор за орално здраве, това не е така.

Всъщност е доказано, че диетичната кола е дори по-разяждаща за зъбния емайл от обикновената кока-кола. Изследователите предполагат, че диетичната кола всъщност може да е по-ерозивна за зъбите, тъй като съдържа лимонена киселина, която се свързва с калция и го отстранява от зъбите.

Държането или разпръскването на сода и други киселинни напитки в устата ви може да бъде особено проблематично, тъй като това увеличава времето, през което киселинното вещество е в контакт със зъбите ви.

Експертите казват, че трябва също така да избягвате да миете зъбите си веднага след пиене на кисели напитки, като сода, защото емайлът ви е уязвим към увреждане.

Редовната консумация на кола, спортни напитки и други киселинни напитки може да доведе до необратимо увреждане на вашите зъби.

Освен това проучванията показват, че при млади възрастни консумацията на подсладени напитки е свързана със зъбен кариес или кариес, което е основен фактор за загубата на зъби.

Поради тази причина е най-добре да избягвате или ограничавате сладките, киселинни напитки, доколкото е възможно.

2. Трапезна захар, бонбони и други източници на добавена захар

Както бе споменато по-горе, захарта храни вредни бактерии в устата ви, което води до производството на киселини, които разграждат зъбния емайл.

Ето защо приемът на добавена захар в диетата се счита за най-важният рисков фактор за кариеси.

Имайте предвид, че не е доказано, че естествените захари, намиращи се в храни като плодове и млечни продукти, значително допринасят за зъбния кариес.

Това е така, защото източниците на естествени захари осигуряват защитни съединения, като фибри и минерали, и стимулират потока на слюнката в устата, което помага за защитата на зъбите и венците.

От друга страна, добавените захари като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и трапезна захар могат значително да допринесат за развитието на кариеси и лошо орално здраве.

Лош дъх: Топ зъболекар споделя своите 4 най-добри съвета

Смученето на бонбони като близалки, карамели и подсладени таблетки за смучене е едно от най-лошите неща, които можете да направите за зъбите си. Тази практика увеличава времето, през което зъбите ви са изложени на захар, което е ключов фактор за развитието на кариес.

Яденето на много добавена захар също може да навреди на венците ви, като допринесе за повишено възпаление и оксидативен стрес, което може да увреди тъканта на венците.

3. Захарни зърнени храни и печени сладкиши

Много хора започват деня си с купа сладки зърнени закуски или поничка с глазура.

Тези храни не само ще ви накарат да почувствате глад след около час поради липсата на протеини и други важни хранителни вещества, но тези храни са с високо съдържание на добавена захар и рафинирани въглехидрати, които не са добри за вашите зъби.

Някои зърнени храни и сладки печива съдържат няколко чаени лъжички добавена захар на порция, което може да допринесе за ерозия на зъбите и заболяване на венците.

Готовите за консумация зърнени закуски и сладкиши на зърнена основа са едни от най-големите участници в приема на добавена захар при деца и юноши на възраст 6–19 години.

Ако често посягате към храна за закуска с високо съдържание на добавена захар, като подсладени зърнени закуски или сладкиши, опитайте да преминете към по-питателна закуска с ниско съдържание на захар. Ето няколко идеи:

купа обикновена овесена каша, покрита с ядково масло и горски плодове

яйчен и зеленчуков омлет с авокадо

4. Бял хляб и рафинирани нишестени храни

Рафинираните въглехидрати, като бял хляб и бял ориз, и някои храни, съдържащи нишесте, като картофен чипс, могат да допринесат за лошо орално здраве.

Както при добавената захар, бактериите в устата бързо ферментират захарите, намиращи се в източници на въглехидрати като бял хляб и чипс, което произвежда киселина, разяждаща емайла.

Яденето на много от тези храни е свързано с повишен риск от кариес.

Нещо повече, някои изследвания показват, че нишестените храни могат да увеличат ефекта на захарта, причиняващ кариес. Нишестетата са лепкави, което увеличава времето, през което захарта остава върху зъбите, и води до продължителна киселинна среда в устата.

Замяната на преработени нишестени храни, като бял хляб и картофен чипс, с по-богати на хранителни вещества източници на въглехидрати, като цели плодове, сладки картофи и пълнозърнести храни, може да помогне за подобряване на вашето орално здраве.

5. Плодов сок и плодови попсове

Въпреки че 100% плодов сок съдържа изобилие от важни хранителни вещества, пиенето му твърде често може да не е здравословно за вашите зъби.

Плодовите сокове са киселинни и могат да разрушат зъбния емайл. Това е особено вярно за по-кисели видове, като гроздов, портокалов, ябълков и лимонов сок.

Плодовете, приготвени с кисели плодови сокове, плюс добавена захар, също могат да увредят зъбите.

Въртенето или задържането на сокове или сокове в устата ви удължава излагането на киселина, като допълнително уврежда зъбите. Яденето на замразени плодове се счита за силно разрушително за зъбите и трябва да се избягва за оптимално орално здраве.

6. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки, особено напитките с добавена захар и киселинни съставки, не са полезни за здравето на зъбите.

Употребата на алкохол се счита за важен рисков фактор за рак на устната кухина, тъй като засяга пропускливостта на лигавицата на устата, което я прави по-уязвима към потенциални вещества, насърчаващи рака.

Всъщност проучванията показват, че повишеният прием на алкохол е свързан с по-голям риск от рак на устата, фаринкса и ларинкса.

Нещо повече, алкохолът може да причини сухота в устата, да повиши киселинността в устата, да увеличи желанието за много вкусни, преработени храни и да промени баланса на оралните бактерии, като всички те могат да причинят увреждане на зъбите

Проучванията показват, че хората с разстройство, свързано с употребата на алкохол, са изложени на по-висок риск от развитие на кариес, заболяване на венците и лезии на венците.

Плюс това, хората с разстройство, свързано с употребата на алкохол, може да са по-малко склонни да търсят редовни зъболекарски грижи, което може да доведе до проблеми със зъбите.

Ако пиете, правете го умерено и ограничете напитките, направени с добавена захар и силно киселинни съставки.

Напитки в жегата, които тихо разрушават зъбите

7. Прекалено лепкави или твърди храни

Някои храни могат да увеличат шансовете за счупване на зъб или изваждане на пломба.

Например хрускането на твърди храни, като твърди гевреци или твърди бонбони, може да ви накара да си счупите зъб.

Дъвченето на лед е навик, който също може да допринесе за напукани зъби.

Освен това лепкави бонбони като карамел и тафи могат да залепнат за зъбите и могат да увеличат шанса за изваждане на зъбни пломби.

Освен това лепкавите бонбони могат да увеличат риска от ерозия на зъбите.

Да се ​​грижите добре за оралното си здраве означава ограничаване или избягване на определени храни и напитки. Примерите включват:

  • сода
  • алкохолни напитки
  • кисели ледени попове на плодова основа
  • бонбони
  • захарни зърнени закуски

Тези храни и напитки могат да увеличат риска от кариес, заболяване на венците, счупени зъби и дори заболявания като рак на устната кухина.

За да насърчите оптималното орално здраве и да защитите зъбите си, избягвайте или намалете приема на храните и напитките, изброени по-горе. Вместо това помислете за диета, богата на питателни цели храни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес