Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че ядете твърде много захар

09 октомври 2024, 17:53 часа

Трудно е да си представим живот без захар. Но колко захар е твърде много? Американската сърдечна асоциация препоръчва на жените да ядат не повече от шест супени лъжици захар на ден; за мъжете не повече от девет. Това означава не повече от 25-36 грама или около 100-150 калории на ден захар.

При ниска кръвна захар - ето какво е най-добре да ядем

Това много или малко звучи? Е, като вземете предвид, че кутия от 12 унции обикновена кока-кола има 39 грама захар и дори „здравословни“ храни като блокче гранола (8 грама захар) и контейнер гръцко кисело мляко с боровинки (14 грама захар), са пълен със скрита захар, той със сигурност поставя нещата в перспектива. Повечето от нас консумират поне два пъти повече захар, отколкото препоръчват препоръките.

По принцип по-голямата част от захарта, която консумираме, дори не е умишлено. Той се крие в сладкиши, сладкиши и сокове, както и в много преработени храни. И не винаги се разпознава лесно в списъците с съставки.

Скрита захар

Захарта често се появява в списъците на съставките под много различни имена. Това затруднява разпознаването на действителното съдържание на захар в продукта. Някои общи термини, при които захарта може да се появи в храните, включват:

Захароза: химическият термин за трапезна захар.

Глюкоза, глюкозен сироп или декстроза: често се срещат в преработени храни.

Фруктоза: плодова захар, често срещана в плодов или царевичен сироп.

Царевичен сироп (високо-фруктозен царевичен сироп): силно преработен захарен сироп, използван в много безалкохолни напитки.

Малтоза: малцова захар, често срещана в хляба и бирата.

Декстроза: друга форма на глюкоза.

Лактоза: млечна захар, намираща се в млечните продукти.

Инвертна захар: захар, която е резултат от разграждането на захарозата и се намира в много сладкарски продукти.

Мед: често се възприема като „естествен“, но е форма на захар.

Сироп от агаве, кленов сироп или оризов сироп: алтернативни подсладители, които също съдържат захар.

За да обобщим: всичко, завършващо на „-ose“, както и „сиропи“ и „подсладители“ почти винаги е захар.

Признаци, че ядете твърде много захар

С цялата тази подълост може да е трудно да разпознаете, че консумацията на захар излиза извън контрол.

1. Наддаване на тегло и постоянен глад

Не е тайна, че захарта има много калории. Но има и друга причина, поради която захарта ни кара да напълняваме толкова бързо: Ако ядете твърде много захар, вие сте постоянно гладни. Причината за това е, че захарта повишава нивата на кръвната захар в краткосрочен план, но няма траен засищащ ефект поради липсата на фибри. Постоянният глад и произтичащото от него продължаване на храненето в крайна сметка водят до наддаване на тегло, което всички знаем като признак за твърде много захар.

2. Акне

Когато ядем захар, не само нивото на инсулин се повишава, но и хормон в кръвта, наречен инсулиноподобен растежен фактор 1 или накратко IGF-1. Заедно с инсулина, този IGF-1 стимулира мастните жлези и прекомерната кератинизация в областта на мастните жлези, поради което те се запушват, което води до пъпки и възпаления.

Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

3. Желания и промени в настроението

Високото повишаване на нивата на глюкозата в кръвта води до освобождаване на инсулин — но това често е толкова силно, че кръвната захар не се понижава до нормалното ниво, а под „базовото ниво“, така че да имате относителна хипогликемия и това води до глад. При някои хора това също води до промени в настроението и капризност.

4. Възпаление и слаба имунна система

Обикновено захарта се абсорбира от тялото през тънките черва. Въпреки това, ако количеството прости захари като глюкоза и фруктоза, които консумираме, надвишава капацитета на тънките ни черва, тази проста захар се озовава в дебелото черво.

Според експерта по хранене той става храна за бактериите, които принадлежат на дебелото черво: Селективното хранене води до разпространение на тези бактерии. Проблемът е, че за съжаление те носят ендотоксини на бактериалната си повърхност. Това са така наречените липополизахариди. След това тези ендотоксини могат да напуснат червата, да навлязат в кръвта и да доведат до тихо възпаление, което ускорява стареенето на тялото и отслабва имунната система.

5. Ускорено стареене

Научно доказано е, че високият прием на захари води до образуването на така наречените AGE или крайни продукти на напредналата гликация. Тя сравнява ефекта с карамелизирането: В нашия колаген влакната в идеалния случай трябва да вървят успоредно; когато тъканта е озахарена, има напречни връзки в колагеновата съединителна тъкан, което я прави твърда, чуплива, по-лесна за дегенерация и – което е много важно – тялото също е по-малко способно да се възстановява. Това означава, че качеството на нашия колаген се влошава.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес