Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви

06 юни 2024, 09:38 часа

Колкото и важни да са мозъците ни за способността ни да функционираме, те не получават почти толкова внимание, колкото определени мускулни групи (или дори бръчки). Освен ако не се занимаваме със сериозно състояние, повечето от нас не изпитват симптоми на когнитивен спад до средата на живота си.

Това ще помогне на сърцето ви, ще ви предпази от други болести, ще ви направи по-свързани с други хора и по-оптимистични. Ще живеете по-дълго и по-добре. Кой не иска това?

Независимо дали сте на 20 или 60 години, ето пет навици, подкрепени от експерти, които можете да възприемете, за да дадете крак на мозъка си:

Разходка с приятел

Постоянните физически упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на мозъка си. Но не е нужно да сте триатлонист, за да извлечете ползите. Изследванията показват, че по-възрастните хора, които често се занимават с „ходене в свободното време“, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които не го правят.

Тройната заплаха срещу болестта на Алцхаймер е да се разходите с приятел. Получавате аеробни упражнения, които ще помогнат на мозъка ви, умствена стимулация от разговор и – ако вашият приятел е съпричастен – можете да говорите за всичко, което ви притеснява.

Тази комбинация от физически упражнения, социална връзка и намаляване на стреса е мощен стимулатор на мозъка. Независимо дали определяте седмична дата за разходка с приятел или се обаждате на близки всеки път, когато стъпите на тротоара, мозъкът ви ще ви благодари за компанията.

Учените посочиха какво състарява и какво подмладява мозъка ни

Медитация за 10 минути

Стресът е враг на здравословното функциониране на мозъка. Науката отдавна е установила, че излагането на хроничен стрес може да увреди хипокампуса и да наруши паметта ни. Тъй като животът скоро няма да стане по-малко стресиращ и е добър инструмент за борба с безпокойството и безпокойството е редовната практика на медитация.

Стилът или методът на медитация няма толкова значение, колкото вашата последователност. Намерете нещо, което харесвате – ръководени визуализации, пеене на мантри, прости дихателни упражнения – и направете активното намаляване на стреса част от ежедневието си.

Воденето на дневник на благодарност

Да си циник не е лошо само за настроението ти. Лошо е и за мозъка ви. Проучванията показват, че повтарящото се негативно мислене е потенциален маркер за повишен риск от деменция и когнитивен спад. Да се ​​обучите да намирате сребърната подплата чрез практикуване на благодарност може да бъде мощна противоотрова, но промяната на начина ви на мислене не е лесна. Съчетаването на този навик с друга благоприятна за мозъка практика, като писане на ръка, може да бъде мощен удар един-два.

Не сте фен на воденето на дневник? Опитайте да пишете писма до любими хора като друг начин да натоварите мозъка си, като комбинирате силата на почерка със социална ангажираност.

Спазване на постоянно време за лягане

Телата ни имат лимфна система, която изчиства всички гадни неща, но мозъкът я няма. Има синуси, през които текат кръв и цереброспинална течност. Изследователите откриха, че когато спим, има определени мозъчни клетки, които се свиват и набъбват, за да позволят на цереброспиналната течност да се оттича по-лесно и да изчисти всички боклуци, които сме оставили в мозъците си през деня.

13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Това откритие накара изследователи да повярват, че връзката между лишаването от сън и болестта на Алцхаймер има много общо с това, че не давате на мозъка си достатъчно време да изчисти тези токсини. Дори ако получавате само един час по-малко от препоръчителното количество сън всяка нощ, увеличавате риска от деменция.

Най-добрият начин за борба с лишаването от сън? Спазвайте постоянно време за лягане, което позволява поне седем часа сън.

Избиране на нов отборен спорт

Ученето е друга ключова част от здравословното функциониране на мозъка. Но усвояването на нов език или умение не е единственият начин да свършите работата. Ако наистина искате да държите мозъка си на крака, Независимо дали се присъединявате към йога студио, посещавате курс по бални танци или играете пикап баскетбол с приятелите си, всяка дейност, която съчетава физическа активност, учене и социална ангажираност, е гарантиран стимул за мозъка.

Хората са социални същества по природа и изследванията продължават да подкрепят идеята, че взаимоотношенията са полезни за нашия мозък. Едно проучване установи, че значимото социално ангажиране с приятели, членове на семейството и дори непознати може да намали загубата на сиво вещество (мозъчната тъкан, отговорна за нормалното ежедневно функциониране) и свързания когнитивен спад.

Подобряването на здравето на мозъка ви не означава да преразгледате изцяло живота си. Най-важната част е намирането на дейности, които наистина да ви харесват и да се придържате към тях. Интегрирането на няколко благоприятни за мозъка навици може да промени доколко добре работи мозъкът ви днес, утре и години по-късно.

https://www.huffpost.com/entry/improve-brain-health-habits_l_64cbb3e7e4b021e2f298248e

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес