Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които помагат за намаляване на газовете!

28 октомври 2024, 16:14 часа

Въпреки че подуването на корема и газовете са сравнително нормална част от човешкото преживяване, това често е неудобно и сдържащо усещане, което предпочитате да избегнете напълно (или най-малкото да намалите драстично).

Кога подутият корем е симптом на опасно заболяване?

Защо имаме газове

Не само храните, които ядем, причиняват газове в тялото – това са и нашите енергийни нива. Когато вашите клетки не са в състояние да произвеждат достатъчно енергия, това нарушава деликатния баланс в червата ви. Това позволява на кислорода да проникне там, където не трябва, убивайки добрите бактерии и позволявайки на вредните да процъфтяват.“ След като вредните бактерии се установят в тялото ни, те ни пречат да разграждаме ефективно фибрите, което води до газове и подуване на корема.

5 храни, които помагат за намаляване на газовете

Папая

Папаята е не само вкусна, но е и ефективна храносмилателна помощ. Тя съдържа папаин, мощен храносмилателен ензим, който помага за разграждането на протеините в храносмилателния тракт, може да намали ферментацията на несмляната храна за бактериите, произвеждащи газове. На практика няма нищо, което този супер плод да не може да направи и с малко рутинни похапвания може да ви помогне да облекчите значително количество газове.

Експерт по хранене: Тези 5 храни ще ви помогнат да се избавите от газовете в дългосрочен план

Джинджифил

Джинджифилът не е запазен само за добавяне на вкус към любимите ви ястия - той също може да ви помогне да ги смилате. Активните съединения на джинджифила, особено гингеролите и шогаолите, притежават мощни противовъзпалителни и газогонни свойства. След обилно хранене най-лесният начин да използвате джинджифил за подпомагане на храносмилането е като го накиснете в гореща вода, почти като квази-чай.

Краставици

Краставиците са нещо повече от вкусни, хидратиращи и многофункционални. Те също така са идеални за храносмилане и намаляване на газовете. Хидратирането и получаването на повече вода в тялото ви е най-добрият начин да поддържате храносмилането си регулирано и да предотвратите ферментацията на уловените храни в червата – това е лубрикант от природата. Краставиците също са отличен компаньон към почти всяко ястие.

Кисело мляко

Киселото мляко, направено от сурово и непастьоризирано мляко, е друга страхотна храна за намаляване на газовете, стига да съдържа активни култури (известни също като здрави бактерии). Тази бактерия помага само при храносмилателен дистрес в дългосрочен план, което може да означава по-малко газове и подуване на корем. Киселото мляко също е достатъчно универсално, за да се консумира по различни начини – смесено с овесени ядки, мариновано с месо или консумирано самостоятелно.

Билкови чайове

Не на последно място, звездата на храносмилателните помощници: билков чай. Те не само са хидратиращи, но и чайовете осигуряват много противовъзпалителни и антивирусни свойства, които поддържат здрава храносмилателна система. Мента, хибискус, лимонова трева, лайка и зелен чай са отлични примери за билкови чайове, които могат да помогнат при газове, храносмилане и подуване на корема.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес