Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите летища в света: Класация

19 април 2024, 11:58 часа
Реклама

Летище „Чанги“ в Сингапур загуби своята първа позиция като най-доброто летище в света от международното летище „Хамад“ в Доха, Катар, според компанията за рейтинг на въздушния транспорт Skytrax, предава CNBC.

Това е третият път, когато международното летище „Хамад“ завоюва първото място, след като спечели титлата през 2021 и 2022 г. Пътници от над 100 националности участваха в проучването на Skytrax, което също определи международното летище „Хамад“ като най-доброто в света за пазаруване.

ОЩЕ: Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Летище „Чанги“ е коронясвано за най-доброто летище в света 12 пъти от Skytrax, включително печели първо място последователно от 2013 до 2020 г. и отново през 2023 г.

Летище "Хамад", Доха, Карар

Снимка: iStock

В тазгодишното проучване летището на града-държава спечели титлите „Най-доброто летище в Азия“ и „Най-добрата летищна имиграционна служба в света“. Международното летище „Инчеон“ в Южна Корея се изкачи до 3-о място – от №4 през 2023 г. То беше обявено за най-подходящото за семейства летище в света за годината.

Летище „Ханеда“ в Токио е на 4-о място и също е обявено за „Най-чистото летище в света“. То е обслужило 70 млн. пътници през 2023 г. – най-много от всички летища в списъка на Skytrax – според компанията.

ОЩЕ: В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

Другото голямо международно летище в Токио, международното летище „Нарита“, заема 5-о място в списъка. Беше отличено за обслужването на клиентите, спечелвайки титлата „Най-добър персонал на летището в света“. Класацията се основава на въпросници, изпратени до клиенти на летището между август 2023 г. и март 2024 г. Пътниците оценяват ключови летищни услуги, като преживявания при чекиране и трансфер, имиграционно разрешение, пазаруване и заминаване.

Летище "Чанги", Сингапур

Снимка: iStock

Най-добрите летища в света през 2024 година:

  1. Международно летище "Хамад"
  2. Летище "Чанги" – Сингапур
  3. Международно летище Инчеон
  4. Летище Ханеда
  5. Международно летище Нарита
  6. Летище Париж Шарл дьо Гол
  7. Международно летище Дубай
  8. Международно летище Мюнхен
  9. Международно летище Цюрих
  10. Международно летище Истанбул
Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес