Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Златната липа“ постила утре червения килим в Стара Загора за 11-ти път

31 май 2024, 18:35 часа
Реклама

От утре – 1 юни, Стара Загора отново става град на качественото европейско кино. Над 50 филма от 18 страни от Европа влизат във филмовата програма на фестивала, организиран за 11-ти пореден път от кинорежисьора Магдалена Ралчева и Община Стара Загора, благодарение на чиято подкрепа входът за всички прожекции и съпътстващи събития ще бъде напълно безплатен.

Реклама

Първите прожекции започват утре в 11 часа в залите на РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“, завъртайки филмовия маратон в следващите пет дни до късно всяка вечер.

В залата на Старозагорската опера прожекциите на 1 юни ще започнат едва след като приключи тържествената церемония по откриване на фестивала. Тя започва в 17.30 ч. с водосвет, отслужен от Н.В.Пр. митрополит Киприан на западния вход на Старозагорската опера и продължава в голямата зала. Входът за всички старозагорци (без изключение) е отворен  – заповядайте.

Още: На тържествена церемония връчиха наградите Млада и Стара Загора (СНИМКИ)

По червения килим ще премине авторитетното международно жури, известни български артисти и режисьори, кинотворци, както и всички първи зрители на фестивала.

По време на откриващата церемония ще бъде връчена наградата за цялостен принос в киното – „Златна липа“ на голямата българска актриса Ели Скорчева. Ще я гледаме и по време на фестивала в конкурсната програма с последната и роля във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ (2023). След церемонията ще бъде прожектиран филмът, с който официално ще бъде открито XI-ото издание на „Златната липа“ - „Все още има утре“ (2023) на Паола Кортелези.

От 13,30 часа в залата на комплекс „Верея“ ще започне анимационна работилница с деца, които ще създадат свой кратък филм. Ще го видим на екран по време на закриващата церемония на 5 юни.

От 2 юни започват прожекциите на 9-те филма от конкурсната програма. Следете ги, не само защото си струва да ги видите, но и защото тази година за първи път зрителите имат възможност да гласуват за филма, който най-много им е харесал, и той да получи Наградата на публиката.

Още: Нови бусчета ще превозват безплатно хора с двигателни увреждания в Стара Загора (СНИМКИ)

Пак на 2 юни от 10.30 ч. във фоайето на операта ще започне пресконференция на наградената за цялостен принос в киното Ели Скорчева, на която могат да присъстват и нейни почитатели. Веднага след пресконференцията тя ще посади своя липа в Алеята на липите и ще открие звезда със своето име. В 12,30 часа пък актьорът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов ще открие своя изложба картини във фоайето на операта.

На 3 юни книгата си „Хора с прякори“ ще представи известният кинокритик проф. Божидар Манов. А на 5 юни от 12 часа международното жури ще обяви наградените филми. Дотогава обаче има много вода да изтече и много киноленти да се извъртят. Заредете се с добро настроение и свободно време и от утре – напред към залите на Старозагорската опера, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

Започва „Златната липа“ 2024!

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес