Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици сигнали за запушени шахти и наводнения са получени през нощта

02 декември 2017, 09:10 часа
Реклама

143 са сигналите, които са получени във връзка с дъжда. Няма загинали и пострадали. Има изведени семейства. Най-сериозна бе обстановката в и около София. Тук паднаха най-големите валежи.

Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, предаде БГНЕС.

Обстановката, според него е наложила да бъдат приложени допълнителни средства – чували с пясък, допълнителни диги.

В Мало Бучино бе възстановена разрушената дига с тежка верижна техника. Трафикът също създаде допълнителни затруднения, подчерта Николов.

Обилните валежи в западна и югозападна България продължават и и днес.

През нощта в София са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Отстранени са и паднали в речните корита клони на дървета. Сигналите са предимно от западни и югозападни части на града, като "Витоша", "Връбница", "Подуяне", "Люлин", "Красно село", "Овча купел". Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи непрекъснато и са на терен.

Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени поради интензивните валежи и топене на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общинските язовири.

Заедно с екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" работят и 9 доброволци от Доброволното формирование на Столична община. Те осигуриха 350 чувала с пясък, необходими за изграждането на защитните диги покрай речни корита.

Продължава и контролираното изпускане на водите на язовир "Суходол"-2. Изградени са диги на четирите оттока към Южната дъга на Околовръстен път, както и диги по река Стубела, местност "Смърдана" с цел предотвратяване на разлив. Овладяна е ситуацията при с. Мало Бучино.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес