Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Село до община Самоков отбеляза празника на Рилския зелник

01 юли 2024, 14:06 часа

По традиция в последната събота на юни в село Бели Искър се чества Празникът на Рилския зелник. Събитието се организира от Местно Туристическо сдружение и кметството на селото с подкрепата на Община Самоков.

Реклама

Кметът на Самоков инж. Джоргов постави началото на празника и приветства всички гости и жители на селото.

,,Един празник, чиято 22-годишна история е доказателство за това, че той се е утвърдил като емблема на село Бели Искър и е заел достойно място в културния календар на Община Самоков.

Събития като тези популялизират и ,,оживяват” малките населени места като привличат гости от цялата страна” - добави кметът.

Под звуците на народна музика най-добрите и най-сръчните премериха сили в месенето на традиционния рилски зелник. Трудната задача да оценят ястията имаха кметът Джоргов, зам.-кметът Станимира Давидова и Таня Бурзанова - инженер-технолог в хранително-вкусовата индустрия. За победителите бяха осигурени парични награди от спонсорите на събитието.

За доброто настроение на всички присъстващи бе подготвена богата фолклорна програма със специалното участие на Елица Тодорова.

Събраните средства от търга на зелниците ще бъдат използвани за облагородяването на екопътека ,,Орлови скали” и изграждането на арка на входа на село Бели Искър.

Още: Фестивали и събори в Самоковско (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес