Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По български - хижата под Мусала работи, а има заповед да не работи

11 април 2019, 09:18 часа
Реклама

Законна ли е може би най-голямата хижа в България – тази под връх Мусала, "Мусала Нова"? Този въпрос задава в свое разследване за Нова телевизия журналистката Генка Шикерова.

Реклама

По проект в хижата би трябвало да има санитарни възли и пречиствателна станция, но всъщност има висяща от стената тоалетна. За строежа ѝ държавата дава 15 млн. лева и всъщност би трябвало тя да не работи, защото няма разрешително за заустване на отпадъчни води, за водохващане, няма разрешително за ползване на ток – по думите на главния архитект на Самоков Надежда Клинчева. Имало и откази за проекти за заустване, а от сдружение "Балканка" твърдят, че бил представен проект за водовземане на 300-400 метра от хижата, като там водата "едвам църцорела".

Със скрита камера е уловен и хижарят, който разказва пред 15 души какви са условията за нощувка. А планинарят Горан Горанов твърди, че е резервирал с други хора стаи. Саркис Бургазлян е друг клиент, който потвърждава историята на Горанов.

На всичкото отгоре има издадена заповед след проверка от 6 февруари тази година хижата да не работи, след като станало ясно, че работи. Само че заповедта се обжалва от съда. А хижата е собственост на Българския туристически съюз.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес