Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиратки и фойерверки в София - само на Нова година или след разрешение от кмета

29 ноември 2021, 14:09 часа
Реклама

Столична община ограничава използването на пиротехника. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Реклама

По думите му зад идеята са застанали от ГЕРБ-СДС, БСП, "Демократична България" и „"Патриоти за София". Целта на ограниченията е да се въведат ограничения за използването на фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни. Според промените те ще могат да се използват само на Нова година до 2 часа или след предварително подадена заявка в Столична община. Разрешенията ще се публикуват на страниците на районните кметства.

Желаещите да използват пиротехнически средства на свое фамилно или фирмено парти трябва да подадат заявка за това 10 дни преди събитието.

Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън или украса за торта.

За изпълнението на бъдещата наредба ще следят както от Столичния инспекторат, така и от МВР. Глобите за нарушители ще бъдат от 500 до 2000 лева за физически лица, а за фирми – между 3000 и 10 000 лева.

Георгиев уточни, че причината за промените са хиляди сигнали и оплаквания от жители в различните квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

Промените в Наредбата най-вероятно ще влязат в сила в края на януари след обществено обсъждане.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес