Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристи от Израел: Животът е по-силен от смъртта

23 юли 2012, 08:19 часа
Реклама

В разгара на сезона Слънчев бряг се пука по шевовете, а близо 200 хиляди туристи се забавляват като за последно. Плажната ивица на курорта е пренаселена, заведенията са претъпкани, а вечер в дискотеките тече неспирен купон. Голяма част от купонджиите са туристи от Израел. Край морето нищо не подсказва, че само преди пет дни на най-близкото летище е имало бомбен атентат с жертви, предаде Стандарт нюз.

Туристическият сезон е в разгара си и всичко е повече от нормално. Хората от Израел, обръгнали от години в терористични битки, си имат своя философия: "Животът е по-силен от смъртта". Ходят навсякъде и не се притесняват да потанцуват в дискотека, а след това да се приберат пеш посред нощ.

"Станалото, станало - животът продължава. Нека тези, които са поставили поредната бомба, да знаят, че няма да ни уплашат, няма да ни затворят в Израел като в затвор. Ние ще продължим да пътуваме и да живеем като свободни хора", заявява 30-годишният Хади Аддар, който е у нас за трети път. И обещава, че догодина ще дойде отново.

Семейството на 48-годишния Михаил Гителман оцеля в кървавата баня преди дни. Нито той, нито съпругата му Неля и 17-годишният им син Йоан са уплашени. Те са от многото израелци, които преживяха атентата, но решиха да не развалят ваканцията си. "Не ни е страх от втори атентат. Веднъж стана, втора бомба няма да избухне. Тук е много спокойно, за нищо не се тревожим. И много ни харесва курорта. Но виж, от такситата ни е страх. Това не е шега - решихме да отидем до Несебър и таксито ни поиска 50 лв. в едната посока. Вече не припарваме до жълта кола, качваме се на автобус", разказва той. Същия 4-звезден хотел е избрал и 39-годишният Сергей Кигел, който почива тук със съпругата си, 12-годишната им дъщеря и 4-годишния им син. Той идва от Афула, Израел, и пристигнал само ден след атентата.

"Три пъти отменяха полетите за България. Когато пристигнахме, ни охраняваха два кордона с войници. Казаха ни да напуснем летището за 10 секунди и ние ги послушахме. Имаше невероятни мерки за сигурност", разказа Сергей. Въпреки че са били предупредени за бомбения атентат в България, семейството и за миг не се е разколебало дали да пътува, дори се ядосали, когато ги забавили с цяло денонощие.

"Европа трябва да отвори очи и да разбере, че опасността дебне отвсякъде. Ислямът е страшно нещо", казва Сергей. Сънародникът му Михаил Гителман обаче не мисли така.

"Не съм съгласен, че ислямът е лоша религия. Лошо е само екстремисткото направление. Аз имам много приятели мюсюлмани, които са добри хора. А доколкото знаем, мюсюлманите в България също са миролюбиви и дружелюбни. Не трябва да заклеймяваме ислямската религия", убеден е той.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес