Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават

21 февруари 2013, 15:03 часа • 14112 прочитания

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. С тези думи започва изявлението си след приетата оставка на правителството на Бойко Борисов държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи БГНЕС.

Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката. След като навсякъде гражданите на Европейския съюз имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България. Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството, а не от Конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство, каза в изявлението си президентът Росен Плевнелиев.

Предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата. Това е единственото справедливо и отговорно към гражданите решения. В ситуация на криза партиите и политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичната държава. Настоявам политическите партии в този парламент да заявяват публично пред своите симпатизанти и привърженици да избягват провокации и да се придържат към обществения ред, партиите да не абдикират от своите отговорности към гражданите, призова Плевнелиев.

Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен своята обществена подкрепа, но във време на трудности трябва да останем трезви и да търсим пътища, които ни водят към по-добро. Позициите на парламентарно представените партии са, че те не искат поне в рамките на това Народно събрание да се сформира ново правителство. Нуждаем се обаче от работещ парламент, каза Плевнелиев. Той заяви, че разпускането на Народното събрание ще означа отлагане на решението на проблемите, които изкараха българският народ на улиците. България се нуждае от стабилност, категоричен е президентът.

Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да има легитимни представители на протестиращите граждани, на синдикатите, работодатели и други граждански организации. Най-важното задължение на служебното правителство обаче е да гарантира провеждането на честни и демократични парламентарни избори, категоричен е държавният глава. От утре стартирам консултации с всички парламентарно представени политически сили.

Плевнелиев посочи, че ще действа според закона, "за да няма и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в президентството". "Утре ще говоря с партийните лидери какво има спешно за вършене в държавата и до разпускането на парламента, ако се наложи, ще обсъдим изчерпан ли е лимитът на това НС и в понеделник връчвам мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следва вторият, третият, бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, каза президентът. Той заяви, че търси ефективност и това е в интерес на гражданите.

"Днес в ситуацията на тежка световна криза, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго. Отговорната позиция на правителството беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди два дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Призовах кабинета и партиите публично да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за това, за което те протестират. Посочих, че президентът няма правомощия да определя цените на тока и се ангажирах с исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата. Очаквах и призовах за дебат по тези важни теми в парламента. Такъв дебат не се състоя, подчерта Плевнелиев.

Той добави, че от различни страни се чуват призиви за ВНС.

"Едно недобре подготвено решение за свикване на ВНС може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата, против съм прибързаните решения. Три пъти мери, веднъж режи, е казал народът. Апелирам към политическите сили, към гражданите, нека не обричаме България и бъдещето, да не се вземат прибързани решения. Свикването на ВНС трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени се искат и как ще се постигнат те, като се постигне широк обществен консенсус. Демокрацията, правовата държава не бива да бъдат поставени под заплаха от никого. Нека действаме с разум без излишни емоции, няма нищо страшно, когато едно правителство падне", каза Плевнелиев. Той припомни и че в Белгия изкараха 2 години без правителство.

"Разликата между Белгия и нас е в институциите, обаче, техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека днес покажем уважение и към българските институции и закони, те не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново правителство легитимно, назначено от народа. Ще се виждаме често. Утре стартираме с консултациите, ще има и гарантирана максимална публичност", заяви още Плевнелиев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес