Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миньорът Горанчо от Северна Македония се оказа собственик на скандалния паркинг на "Дунав мост 2"

16 септември 2024, 15:23 часа • 5691 прочитания

Беден миньор, пазач и шофьор. Това е македонецът Горанчо Цветовски - човекът, който се оказва едноличен собственик на фирмата "Данубия логистик Видин", коятоконтролира трафика през граница на България при Видин чрез буферен паркинг.

Човек, който взима пари на заем за погребението на майка си, се оказва с фирма с 250 хил. евро капитал, която еднолично разпределя движението на ТИР-овете на "Дунав мост "2 и прибира по 25 евро от всеки шофьор на международна компания и по 15 лева от българските.

Неоткриваем

Разследващият журналист Стоян Георгиев от bTV тръгва по следите на Горанчно Цветковски. Откриването му обаче е трудна задача дори за мащабите на малка страна като РСМ. Причината - за него няма никаква публична информация. Още: Държавата може да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Помощ на Георгиев оказва разследващата журналистка Мая Йовановска, която преди това е сезирана по случая от "Бърд". 

"Още преди месец и половина с нас се свързаха колегите от "Бърд" и ни попитаха дали ни е познато лицето Горанчо Цветковски. За него се знае, че има бизнес в България и съмнение дали е замесен в организирана престъпност", казва тя в интервю за bTV.

В край на сметка се установява, че мъжът живее в Пробищип. Градът е известен предимно с миньорите и в него живеят около 10 000 души. Още: ПП-ДБ с идея как държавата да се справи с хаоса по границите

Когато журналистическият екип на bTV пристига на предполагаемото му местонахождение, заварва не луксозен имот на заможен човек, а стар блок с изпочупени дограми с ведомствени жилища за местните миньори.

Журналистът на bTV Стоян Георгиев разговаря със съседи на Цветковски. 

От думите им става ясно, че той първоначално е работил като миньор, след това пазач, а последно е бил шофьор на един от шефовете на мината, който е българин.

"Няма пари да погребе майка си"

Близка на Горанчо, пожелала анонимност, твърди, че наскоро майката на 56-годишният Цветковски е починала, а той нямал пари за погребението ѝ. Още: Главчев нареди на НАП и ДАНС да проверят буферните паркинги по границите

"Той взима заеми от комшиите си. Някой сигурно стои зад него. Знаеш ли защо се е подписал? Защото момчето е сиромах - мислил е, че ще забогатее", споделя жената.

Йовановска и нейният екип успяват да установят, че в действителност не става дума за бизнесмен, а за шофьор във фирма "Булмак 2016" - същата компания е взела концесията на рудниците "Злетово" и "Тораница". 

"Злетово" се експлоатира от българска компания - "Минстрой Холдин" - през македонското си дружество "Булмак 2016". 

Според разследващата журналистка Цветковски е работил като миньор в "Булмак", след това е бил пазач, а от две-три години е личен шофьор на българския директор на "Булмак" - Илия Горанов. Още: "Държавата не само не пречи, но и помага": Експерт за схемата с частните паркинги на границата

"Когато разбрахме, че е шофьор в българската "Булмак", която е свързана с "Минстрой", веднага го свързахме с първия човек в "Минстрой" Николай Вълканов, който има своето минало още от времето на "Мултигруп". Вълканов никога не успя да изчисти името си от "Мултигруп" и Илия Павлов. Затова от време на време показваше добрите си политически връзки. Показваше се с предишния премиер Зоран Заев..., но и със сегашния премиер Християн Мицкоски", отбелязва Йовановска.

От bTV са изпратили запитване до компанията на Николай Вълканов "Минстрой". И са получили изненадващо бърз отговор. 

В официална позиция до медията "Минстрой" се разграничават от Горанчо Цветковски и поясняват, че от 6 септември тази година той е уволнен. Това е и датата, на която bTV пуска запитването си. Още: "Игра на паркинги 2" или как частна компания контролира трафика на "Дунав мост" (ВИДЕО)

"Булмак, Пробищип, като работодател не е запозната и не носи отговорност за действията, които служителите му "извършват извън работно време", се казва в позицията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес