Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От БАН излязоха с витиевато обяснение защо няма пари за експертите-синоптици от НИМХ

26 април 2018, 09:12 часа
Реклама

В краткосрочен не бих могла да зарадвам никого с добра прогноза. В по-дългосрочен план обаче имаме оптимизма, че бюджетът на БАН ще бъде оформен по различен начин и целево ще се финансира оперативната дейност на НИМХ. Това заяви председателят на Общото събрание на БАН Евелина Славчева в коментар пред Нова телевизия за протеста на специалистите от НИМХ.

Реклама

От думите на Славчева излезе, че правителството предварително е казало, че отпуснатите допълнително от правителството 15 млн. лева за БАН са разпределени по критерий „конкурентоспособност”. Славчева отрече, че Министерският съвет де факто е разпределил предварително парите и НИМХ е пренебрегнат.

Същевременно протестиращите в НИМХ твърдят, че 80% от дадените пари са отишли за публикуване на статии, а не за оперативна дейност. Оказа се и, че НИМХ вече плаща на хората, правещи прогноза за времето, с пари, които са били предвидени за плащане на битови сметки – например сметката за ток. Това беше уточнено от директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

На изричен въпрос има ли опасност да няма прогноза за времето, отговорът на Брънзов беше, че колегите му са отговорни и че са изпратени писма до министрите на културата и финансите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес