Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията реши: Предлага да паднат имунитетите на Сидеров и Чуколов

28 октомври 2015, 18:09 часа • 7590 прочитания

Временната анкетна комисия "Сидеров” прие проект за решение за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Николов Сидеров и Десислав Славов Чуколов, което ще бъде предложено в пленарна зала. Това съобщи председателят на комисията Димитър Главчев, предаде БГНЕС.

Главчев обясни, че заседанието е било закрито, защото, че комисията работи с данни, които представляват следствена тайна. Запитан защо комисията действа с такава спешност, той отвърна, че е, защото българските граждани очакват бързи решения. " Даже до известна степен сме закъснели като гледам поредицата от действия”, на които всички станаха свидетели. Искането за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов е по събитията на 12 октомври, когато депутатите от "Атака" поискаха да направят "инспекция" на клек-шоп до "Натфиз" заради получен от тях сигнал за продажба на наркотици.

Главчев заяви, че по време на заседанието на комисията „Сидеров” е била дадена думата на лидера на Атака и на депутата Чуколов, но те решили да не се възползват от тази възможност.

Имунитетът на народните представители трябва да се разпростира до функциите, които изпълняват. Всичко отвъд тези функции е необоснована привилегия спрямо останалите български граждани. Ако някой обикновен гражданин се опита да приложи такива тактики, на които ние станахме свидетели напоследък, много бързо ще понесе последствия. Народният представител трябва да дава добър пример, а не мисля, че това, на което станахме свидетели напоследък е добър пример”, заяви Димитър Главчев.

Според него не трябва да се уронва престижът на Народното събрание, а действия от подобен род правят именно това. И без това народното представителство не се ползва с голяма любов, какво остава да се правят такива действия, коментира още председателят на Временната комисия „Сидеров”.

По-рано депутатите от временната комисия решиха заседанията да се провеждат при закрити врата. В решението им бе вписано, че няма да бъдат допускани народни представители, които не са членове на комисията. Представителите на медиите също бяха помолени да изчакат пред залата. Като причината за закриване на заседанието се посочи разглеждане на секретни документи, съдържащи следствена тайна. След като заседанието на комисията започна по същество вътре бяха поканени лидерът на Атака Волен Сидеров и депутатът Десислав. Депутатът от Атака Явор Нотев, който е и член на комисията, изрази недоволство от решението за закрити заседания, тъй като, според него, няма нищо строго секретно. В началото, когато членовете на комисията се събираха, около 20 минути възникна спор между депутати, симпатизанти на "Атака", и квесторите на Народното събрание (НС), тъй като симпатизантите искаха да присъстват на заседанието на комисията.

Днес сутринта, когато Народното събрание трябваше да реши какво ще обсъжда временната комисия по имунитетите на Сидеров и Чуколов спорът беше дали комисията има право да разглежда още сега свалянето на имунитетите на народните представители от "Атака" или няма право да гледа случая в НАТФИЗ, защото не са минали тези 14 дни от тогава. Все пак обаче депутатите решиха анкетната комисия да обсъди и исканията на главният прокурор във връзка с нахлуването в НАТФИЗ в изборната нощ на 25 октомври.

Припомняме, че на 9-ти октомври Сидеров спретна скандал на ул. "Раковска", когато, заедно с Чуколов, нахлуха в един клекшоп заради продажба на безбандеролни стоки и наркотици, според националистите. След това версията беше сменена - магазинчето работело след 22:00 часа вечерта, а нямало разрешение за това. Община Средец потвърди, че срокът за работа е до 22:00 часа, но нарушение по този параграф се наказва с 50 лева глоба.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес