Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-дългата: ЦИК представи бюлетината за вота (СНИМКИ, ВИДЕО)

01 октомври 2024, 14:57 часа • 424 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) демонстрира гласуването с машина и показа хартиената бюлетина за  предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

По време на редовния брифинг на комисията заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева показа как ще се гласува.

Не дърпай бюлетината!

Още: Срокът за съхранение под наем на машините за гласуване е удължен

"Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал (от машината, бел.ред) и след това да вземат бюлетината", призова Матева и посочи, че отдолу на бюлетината е изписан и хешкодът.

Снимка БГНЕС

Тя изрази надежда избирателите вече да знаят как се гласува с машина, но съобщи, че ще има и демо версия.

Гласуването с машини ще става по досегашния начин - с предоставяне на карта. "Тъй като имаме един вид избор, се показва само една бюлетина. Показват се по 14 кандидати на страница, бюлетината е на 2 или на 3 страници, в зависимост от това колко формации са регистрирани. На последно място ще бъде опцията "не подкрепям никого". Избирателят може да прелиства екраните на електронната бюлетина. Когато бъде маркирана партия или коалиция, стават активни и полетата за избор на преференции. След като направи своя избор, гласоподавателят натиска бутона "преглед", като може да променя вота си. Когато вземе финално решение, натиска "гласуване". Нека хората изчакват звуковия сигнал и да не дърпат бюлетината", обобщи зам.-председателят на ЦИК.

В чужбина гласуват с 28-сантиметрова

Още: МС и ЦИК уточниха въпроса за съхранението на машините за гласуване

"Най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати, тя ще бъде използвана за гласуване извън страната, няма преференции, изписани са всички партии и коалиции, които участват във вота. В 23 МИР има най-много преференции, следователно бюлетината е с най-много кръгчета. В 10 района са регистрирани кандидатски листи от всички 28 формации, в останалите 27 или 26", обясни Росица Матева.

Някои важни срокове

Тя отбеляза, че до изборите остават 26 дни, а организационно-техническата подготовка върви нормално.

"Днес изтичат няколко срока - българите, които живеят извън страната или тези, които ще бъдат зад граница в деня на вота, могат да подадат изявление - през уебстраницата на ЦИК или писмено до дипломатическите консулства. 28 000 заявления са подадени до днес. До 1 октомври се подават заявления за участие в секционни комисии. РИК трябва да назначи съставите на СИК. До втори октомври представителите на партии, които желаят да участват в удостоверяването на машините, могат да заявят участие", разкри заместник-председателят на ЦИК.

Още: Ще останат ли машините за гласуване заключени в склада след 1 октомври? Говори Росица Матева

"На 30 септември ЦИК предостави 10 машини, с които да бъде направено удостоверяване на съответствието на устройствата. До 4 октомври дипломатическите представителства трябва да изпратят предложения за местата, в които ще се образуват секции в чужбина. В началото на следващата седмица ще се проведат консултациите за съставите на СИК извън България", допълни Матева.

Снимка БГНЕС

"До 12 октомври избирателите с настоящ адрес, различен от постоянния, следва да подадат заявление за включване в списъка за настоящ адрес. В същия ден гласоподавателите с трайни увреждания могат да бъдат записани за гласуване с подвижна избирателна комисия", каза още тя.

Припомняме, че от полунощ на 27 септември България официално е в предизборна кампания. Тя продължава до 25 октомври, а денят преди вота по закон е определен за ден за размисъл. Изборите са насрочени за 27 октомври, като това ще са седмите поредни от началото на политическата криза.

Още: Проверявайте хеш кода от разписката, когато гласувате с машина: Киберексперт със съвети за изборите

В битката за 51-ото Народно събрание влизат 19 партии и 9 коалиции. Те ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи. Общо Централната избирателна комисия ще разкрие близо 12 хиляди секции у нас, като и този път в секциите с над 300 избиратели ще се гласува и с машина.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес